Τάση και δυναμική από ΗΠΑ επιζητά το Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τάση και δυναμική από ΗΠΑ επιζητά το Χρηματιστήριο
Σε νέα ρεκόρ η Wall Street που δείχνει το δρόμο προς τις 5.800 μονάδες. Τάση από τις διεθνείς αγορές επιζητά το ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 11:30

Κατεύθυνση συνεχίζει να αναζητεί το Χρηματιστήριο, με την αγορά να υποχωρεί ξανά χθες μετά το σύντομο διάλειμμα της Δευτέρας, κόντρα στα ρεκόρ της Wall Street.

Ο τζίρος ιδιαίτερα χαμηλός θυμίζοντας περίοδο Δεκαπενταύγουστου, με την υψηλή μεταβλητότητα να αρχίζει να προβληματίζει εντόνως και ειδικότερα στις τράπεζες. Από την άλλη, με το τζίρο να μην ξεπερνά ούτε τα 80 εκατ. ευρώ η αγορά μάλλον δημιούργησε ελκυστικότερα σημεία εισόδου, φοβίζοντας πολλούς μικροεπενδυτές που αποχώρησαν και πήραν τη θέση τους μεγαλύτεροι παίκτες, παρά έδειξε να επιζητά μια μεγαλύτερη διόρθωση. Ειδικά από τη στιγμή που η τάση είναι ισχυρά ανοδική.

Εδώ και περίπου δύο μήνες το ΧΑ δείχνει να μην έχει κατεύθυνση και να μην παίρνει γραμμή από καμία ζώνη αγορών (είτε Ευρώπη είτε Αμερική), έχοντας διορθώσει περισσότερο από τις ευρωαγορές χωρίς να λαμβάνει ώθηση από της Wall Street. Το flow έχει μάλιστα περιοριστεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο καθώς στην τελική ευθεία των διαδικασιών για την εξυγίανση και την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον Οκτώβριο, μπαίνει η Attica Bank. Σήμερα ή αύριο αναμένεται η υποβολή του σχεδίου συμφωνίας των μετόχων για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, νωρίτερα από τη διορία της 5ης Ιουλίου που έδωσε η ΤτΕ αυτήν την εβδομάδα.

Η Cenergy ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μια τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή μιας εγκατάστασης παραγωγής καλωδίων στην πρόσφατα αποκτηθείσα παραθαλάσσια ιδιοκτησία 153 τ.μ. στο Wagners Point, Baltimore Maryland ΗΠΑ.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου χερσαίων καλωδίων με κόστος 200 εκατ. δολάριων (υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη εξασφαλίσει πίστωση φόρου 58 εκατ. δολάρια από τις αρχές των ΗΠΑ), με τις κατασκευαστικές εργασίες να αναμένονται μέχρι τα τέλος του έτους, ενώ μια δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση στην κατασκευή υποβρυχίων καλωδίων που υπόκεινται σε συμφωνίες απορρόφησης από εταιρείες ανάπτυξης και σχετικές τελικές αποφάσεις ανάπτυξης. Εκτός από τα παραπάνω, η Cenergy δήλωσε ότι μετά την απόφαση της Ørsted να επανατοποθετήσει το έργο της στις ΗΠΑ Mid-Atlantic, οι συζητήσεις σχετικά με πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών έχουν σταματήσει και θα επανεξεταστούν καθώς εξελίσσεται αυτή η προσπάθεια επανατοποθέτησης.

Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι ο βασικός της μέτοχος, Reggeborgh, θα ασκήσει εν μέρει το υφιστάμενο call option με τη Motor Oil, αποκτώντας 10,4 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ προς 1,75 ευρώ/μετοχή (2,987% του συνόλου), το αργότερο την 15η εργάσιμη ημέρα μετά την κοινοποίηση στις 28 Ιουνίου (δηλαδή 19 Ιουλίου). Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάκτωρ έχει ορίσει ημερομηνία αποκοπής για τη διανομή 0,50 ευρώ την 22η Ιουλίου.

Παράλληλα, η μετοχή του ΟΤΕ θα διαπραγματευεται από αύριο χωρίς μέρισμα (μέρισμα 0,7216, ευρώ) και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου.

Στα της αγοράς, ο τραπεζικός δείκτης επιζητά την επιστροφή πάνω από τις 1.245 μοναδές που θα τον οδηγήσουν προς τo stop short στο ημερήσιο γράφημα, ήτοι στις 1.275 μονάδες, με την υπέρβαση αυτού να δίνει κίνηση προς τις 1.331, ανοίγοντας πιθανότατα το δρόμο για τις 1.480 μονάδες.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «νέο σημαντικό δεδομένο για τον Γενικό Δείκτη, το κατέβασμα του stop στις 1.435 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας. Η ζώνη του 1.400 συντηρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις και μόνο τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στις 1.372 μονάδες. Ο ταλαντωτής βρίσκεται σε θέση βολής περιμένοντας ένα ανοδικό έναυσμα.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ορθοποδήσει ξανά καταγράφοντας άνοδο 0,5% στις 1.414 μονάδες, με τον FTSE 25 στο +0,52% και τον τραπεζικό να παραμένει στο όριο των 1.230 μονάδων.

Στις τράπεζες, κέρδη 0,87% για την Alpha, 0,74% για την Πειραιώς και 0,10% για ΕΤΕ. Απώλειες 1,16% για τη Eurobank στα 2,046 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο από την άλλη για ΜΟΗ (1,73%), ΟΤΕ (1,62%), ΜΠΕΛΑ (1,42%) Metlen (1,02%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,22%).

Ισχυρά ανοδικά Viohalco και ΕΛΧΑ όπως και η Ελλάκτωρ. Οριακές μεταβολές για ΕΕΕ και ΔΕΗ, ενώ ισχυρές απώλειες καταγράφει η Autohellas στο -1,58%, με τη Cenergy στο -0,92%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Εντός 48ώρου η συμφωνία των μετόχων για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άμεσα και το αίτημα στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider