Οι αποκοπές μερισμάτων δεν άφησαν το ΧΑ να «ανασάνει»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αποκοπές μερισμάτων δεν άφησαν το ΧΑ να «ανασάνει»
Βαρίδι για το ΧΑ οι μεγάλες αποκοπές μερισμάτων ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ. Αξιοσημείωτες αντοχές από Πειραιώς μετά την πρώτη διανομή μερίσματος.

Δεν ήρθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση με τις αποκοπές μερισμάτων να βαραίνουν το κλίμα. Βέβαια και άλλες μετοχές οι οποίες δεν έκοβαν μέρισμα έδειξαν επίσης να πιέζονται.

Και αυτό παρότι οι ευωαγορές επιστρέφουν σε θετικό έδαφος με ισχυρή άνοδο και η Wall Street συνεχίζει ακάθεκτη σε επίπεδα ρεκόρ. Το ΧΑ έχει συνηθίσει τις τελευταίες εβδομάδες να μην ακολουθεί την πορεία των διεθνών αγορών και να αυτονομείται είτε σε άνοδο είτε σε κάθοδο.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ από τα 8,32 ευρώ που ήταν το χθεσινό κλείσιμό του διολίσθησε κατά 6,49% στα 7,78 ευρώ καθώς το μέρισμα που έκοψε ήταν της τάξεως των 0,60 ευρώ. Αντίστοιχα η Jumbo με μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή και χθεσινό κλείσιμο στα 27,34 ευρώ, υποχώρησε σήμερα στα 26,24 ευρώ, δηλαδή δεν απορρόφησε κανένα μέρος του μερίσματος.

Από την άλλη, αξιοσημείωτες αντοχές παρουσίασε η μετοχή της Πειραιώς, καθώς από τα 3,682 ευρώ που έκλεισε χθες, Τρίτη, υποχώρησε σήμερα στα 3,65 ευρώ με αποκοπή μερίσματος 0,0631584 ευρώ ανά μετοχή.

Η μετοχή που ξεχώρισε και σήμερα σπάζοντας τα κοντέρ με υψηλό τζίρο ήταν αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 2,33% φτάνοντας σε νέο πολυετές υψηλό στα 17,60 ευρώ, με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 5,19 εκατ. ευρώ. Τμήμα κεφαλαίων που σταδιακά αποεπενδύεται από την ΤΕΝΕΡΓ οδηγείται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά κύριο λόγο αλλά και σε άλλες μετοχές του κλάδου ενέργειας και τις τράπεζες.

Η σημερινή υποχώρηση της αγοράς συνδυάστηκε με νέα βύθιση τζίρου παρότι οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν κάποια δείγματα αναθάρρησης. Προς τις δημοπρασίες η προσφορά όχι απλώς δε περιορίστηκε βλέποντας και τις διεθνείς αγορές. Αντιθέτως, υπήρχαν επίμονοι πωλητές ειδικά σε τραπεζικά χαρτιά (ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ κυρίως). Εξού και η Πειραιώς από το 3,665 που έπαιζε και είδε μέχρι και τα 3,677 ευρώ λύγισε προς τα 3,65 ευρώ.

Με μεγαλύτερες απώλειες και οι τέσσερις συστημικές μετά το πέρας των δημοπρασίων. Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση συμβαίνει αυτό.

Ευρύτερα, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε κέρδη της τάξης του 8,5% το πρώτο φετινό εξάμηνο, με το θετικό πρόσημο της εν λόγω περιόδου να μην έχει «απειληθεί» σε καμία συνεδρίαση, παρά την αξιοπρόσεκτη απομάκρυνση του Δείκτη από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου.

Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να «λάμπουν» εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.

Παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που «ανταγωνίζονται» ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δεν περνούν απαρατήρητες από το «έξυπνο χρήμα». Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο ΧΑ ή θα βρει «διέξοδο» σε άλλες μορφές επένδυσης ή κατανάλωσης εκτός λεωφόρου Αθηνών.

Στον αντίποδα, ο «ατροφικός» όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να «λάμπει δια της απουσίας της» και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Τα πρόσφατα μεγάλα placements ελληνικών μετοχών προκαλούν οπωσδήποτε μία «κόπωση» στην ούτως ή άλλως ρηχή Αγορά μας, ενώ τμήματα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν «πείσει» με την συνολική τους απόδοση, πόσω μάλλον εν μέσω του υφιστάμενου ελληνικού δομικού bull market».

«Διαγραμματικά και σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, ενώ κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1.472» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,48% στις 1.444,31 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,63%, ενώ οι τράπεζες συμπλήρωσαν διήμερο απωλειών υποχωρώντας και σήμερα κατά 0,84% στις 1.258,32 μονάδες, με ουρά πωλήσεων από την Τρίτη.

Στις τράπεζες, νέες ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank που υποχώρησε κατά 1,71% στα 2,069 ευρώ. Πτώση 0,87% για την Πειραιώς και -0,38% για την ΕΤΕ στα 3,65 και 7,86 ευρώ αντίστοιχα. Απώλειες 0,61% κατέγραψε η Alpha στα 1,64 ευρώ. Κέρδη από την άλλη για την Optima (0,83%) στα 12,10 ευρώ με ισχνό ωστόσο τζίρο.

Από την άλλη, υψηλή μεταβλητότητα επικράτησε στις μετοχές Aegean και ΟΤΟΕΛ καθώς μετά από ένα ισχυρό βύθισμα, ανέκαμαψαν κλείνοντας με άνοδο 1,10% και 1,02% αντίστοιχα.

Κέρδη 2,12% στις δημοπρασίες για την Ελλάκτωρ και 0,93% επίσης για την ΕΕΕ στα 32,5 ευρώ. Κατά 0,27% ενισχύθηκε η Metlen και κατά 0,64% ο ΟΤΕ. Στα 30 ευρώ πάτησε ξανά ο Τιτάνας.

Πιέσεις σε ΜΟΗ (-1,47%), ΟΠΑΠ (-1,23%) Viohalco (-1,43%) και Lamda (-1,69%) που περιορίστηκαν σε ΔΕΗ (-0,43%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Η αναβάθμιση που έρχεται για την Ελλάδα και τα «καμπανάκια» για Γαλλία

ΟΟΣΑ: Πιο «ανοιχτή» η ελληνική οικονομία – Λιγότερα τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις

Intrakat - Εξάρχου: Στόχος 2,5 δισ. το 2026, ανεκτέλεστο έως 7 δισ. - Πυλώνες ΑΠΕ/ΣΔΙΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider