Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με αμερικανικό αέρα και τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με αμερικανικό αέρα και τράπεζες
Δυνάμεις και ώθηση από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πήρε το ΧΑ. Βγαίνουν μπροστά οι τράπεζες.

Με την αμερικανική αγορά να συνεχίζει σε υψηλό τέμπο, το ΧΑ πήρε γραμμή και προσπάθησε μέσω των τραπεζών να έρθει πιο κοντά στο κρίσιμο επίπεδο των 1.472 μονάδων.

Η αγορά περιόρισε τα κέρδη της, βλέποντας τις ευρωαγορές να κατηφορίζουν ξανά και να μην εμπνέουν καμία αίσθηση εμπιστοσύνης, ενώ τα discount έναντι της αμερικανικής αγοράς έχουν διερυνθεί σημαντικά. Βέβαια, παρά τις πιέσεις, το ΧΑ κατάφερε μετά από αρκετό διάστημα να διαφοροποιηθεί και να εκμεταλλευτεί τα δικά του ισχυρά θεμελιώδη. Το σερί αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών και η τελευταία αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Scope αρχίζουν σιγά σιγά να πιάνουν τόπο.

Παράλληλα, ένας ακόμη οίκος (μετά την HSBC για την Alpha) αυτός της AXIA αύξησε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Η τιμή στόχο για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ από 2,30, για τη Eurobank στα 3 ευρώ από 2,5, για την Εθνική στα 10,50 ευρώ από 8,80 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,30 από 5 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα, σημειώνει πως το ευρύ χάσμα αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών έναντι του Stoxx Banks στη βάση του δείκτη P/TE έκλεισε μερικώς, καθώς οι πρώτες διαπραγματεύονται κατά μέσο στο 0,67x έναντι 0,7x των ευρωπαϊκών, για εκτιμώμενο δείκτη ROTE για το 2025 στο 13,5% έναντι 12,9% για τις τελευταίες.

Ευρύτερα κυριάρχησε η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, με τα πονταρίσματα για μια νέα προεδρική θητεία από τον τελευταίο να παίρνουν φωτιά.

Το δραματικό αυτό γεγονός φαίνεται τώρα να ανατρέπει τα δεδομένα και να αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Οι αγορές που δείχνουν να στρεσάρονται ενόψει μιας πιθανής επανεκλογής Τραμπ είναι οι ευρωπαϊκές, καθώς τυχόν επιβολή δασμών και μια πιο απομονωτική στάση των ΗΠΑ, θα εκθέσει την ΕΕ και προς τη Ρωσία.

Η UBS αναφέρει πως «στον απόηχο του πρόσφατου ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ, αναθεωρήσαμε τις πιθανότητες του εκλογικού μας σεναρίου, αποδίδοντας τώρα 45% πιθανότητες για ένα σαρωτικό πέρασμα των Ρεπουμπλικάνων, 30% για μια επικράτηση των Δημοκρατικών με διχασμένο το Κογκρέσο, 15% για μια νίκη Τραμπ με ένα διχασμένο Κογκρέσο και 10% για μια καθολική επικράτηση των Δημοκρατικών».

Στα του ταμπλό, όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «σε καλοκαιρινές πτήσεις η αγορά χωρίς παρόλα αυτά να χάνει το ενδιαφέρον της για αυτούς που την παρατηρούν καθημερινά. Άλλωστε να θυμόμαστε πως πάντα οι περισσότεροι την θυμούνται προς το τέλος μίας διαδρομής, όταν αρχίσει να κάνει θόρυβο. Πόσες φορές δεν θα έχει τύχει να βλέπετε ακόμα και αγοραστικά σήματα σε έναν τίτλο που ενδιαφέρεστε ή ένα επίπεδο που είχατε στοχεύσει αλλά η ψυχολογία δεν σας αφήνει να κάνετε κίνηση; Και πόσες φορές η μετοχή στόχος έκανε την κίνηση και την αγοράσατε ακόμα και 10% υψηλότερα. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και στις διορθώσεις».

«Τεχνικά, στον τραπεζικό λείπει μία δοκιμή της αντίστασης του 1.275. Κατοχύρωση αυτού μπορεί να μας φέρει στο 1.310. Το 1.242 είναι κύρια στήριξη. Το 1.440 κοντινή στήριξη με κύρια το 1.430. Μία διάσπαση του 1.464 θα μπορούσε να μας φέρει και πάλι την ζώνη του 1.500» όπως συμπληρώνει ο έμπειρος αναλυτής.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραστών, με τη Eurobank να κλείνει σε υψηλό ημέρας και την ΕΤΕ, με την Πειραιώς να ακολουθούν κατά πόδας περιορίζοντας κάπως τα κέρδη τους. Στα 1,70 ευρώ σκαρφάλωσε και η Alpha Bank.

Αναλυτικά, ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 1.458,52 μονάδες, με τον τζίρο να σκαρφαλώνει λόγω ΕΤΕ και των άλλων τραπεζών κοντά στα 103 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,61% και ο τραπεζικός κατά 1,41% στις 1.291,75 μονάδες.

Η Εθνική κατέγραψε άνοδο 1,3% στα 7,972 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 33,4 εκατ. ευρώ, καθώς επίμονος πωλητής ολοκληρώνει τις κινήσεις του και η προσφορά ματσάρετε μα δυνατά αγοραστικά χέρια. Υψηλότερα η Eurobank με άνοδο 2,10% στα 2,14 ευρώ με την Πειραιώς στο 1,29% και τα 3,776 ευρώ. Στα 1,70 ευρώ με άνοδο 1,19% έκλεισε η Alpha. Οι τρεις τελευταίες περιόρισαν κάπως τα αρχικά τους κέρδη.

Ισχυρή άνοδο από την άλλη κατέγραψε και το τρίπτυχο ΜΟΗ (2,48%), Τιτάν (2,10%) και ΜΠΕΛΑ (1,26%). Ήπια ανοδικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,58 ευρώ πλέον, με την Ελλάκτωρ στο 1,15% και τα 2,63 ευρώ. Συνέχισαν ανοδικά ΕΥΔΑΠ, Lamda, ΟΤΕ, ενώ κατοχύρωση κερδών υπήρξε σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ. Νέα υποχώρηση 0,93% για την ΕΕΕ στα 32,02 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Να μη βιαστούν οι επενδυτές μετά το χτύπημα σε Τραμπ

Προϋπολογισμός: Αυξημένα κατά 4,8% τα φοροέσοδα το 1ο εξάμηνο – Άνω του στόχου και τον Ιούνιο

Ενέργεια: Στο τραπέζι ξανά η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider