Απώλειες στις ευρωαγορές με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στις ευρωαγορές με τις τράπεζες στο επίκεντρο
Τα αποτελέσματα των τραπεζών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ πιέσεις καταγράφει ο CAC 40 στην Γαλλία.

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που καταφθάνουν ολοένα και περισσότερα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου από όλο το επιχειρηματικό φάσμα, με τις τράπεζες να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους αναλυτές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,64% στις 512,17 μονάδες, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια στην περιοχή να υποχωρούν. Οι μετοχές των ειδών οικιακής χρήσης υποχωρούν 1,87%, ενώ οι τεχνολογικές χάνουν 1,07%. Ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 1,04% και βρίσκεται στις 4.866 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κινείται χαμηλότερα κατά 0,49% στις 8.127 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διολισθαίνει 0,83% στις 18.395 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,48% και κινείται στις 7.486 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB με -1,01% βρίσκεται στις 34.285 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί οριακά στις 11.207 μονάδες.

Η Deutsche Bank, η UniCredit, η BNP Paribas και η Banco Santander είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα την Τετάρτη, μαζί με τις Easyjet, Iberdrola και Orange.

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα 4 ετών κατέγραψε η Deutsche Bank καθώς οι συναλλαγές επιβραδύνθηκαν, ενώ στα οικονομικά μεγέθη περιλαμβάνεται και επιβάρυνση που συνδέεται με τη μονάδα λιανικής Postbank. Τα έσοδα από την αγορά και πώληση τίτλων σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος, βασικός παράγοντας εσόδων για την Deutsche Bank, συρρικνώθηκαν κατά περίπου 3% στο τρίμηνο, όταν οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street εμφάνισαν άνοδο 5% κατά μέσο όρο.

Αντίθετα κέρδη ρεκόρ σημείωσε η Banco Santander το δεύτερο τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως λόγω της υψηλής απόδοσης των δύο βασικών αγορών της τράπεζας, την Ισπανία και την Βραζιλία. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 20% στα 3,2 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος, όπως ανέφερε η τράπεζα την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τα 3,13 δισ. ευρώ που «έβλεπαν« οι αναλυτές.

Στο μέτωπο των μάκρο στοιχείων, αναμένονται τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ευρωζώνη. Επίσης αναμένονται οι τελευταίες πληροφορίες για την καταναλωτική εμπιστοσύνη από τη Γερμανία.

Οι αναλυτές έχουν στα χέρια τους και τα χθεσινά αποτελέσματα της Tesla. Τα κέρδη β' τριμήνου απογοήτευσαν τους επενδυτές καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν εκ νέου, με αποτέλεσμα η μετοχή της επιχείρησης του Έλον Μασκ να υποχωρεί 3% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, παρά την άνοδο των εσόδων κατά 2%. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη 52 σεντ ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για 62 σεντ/μτχ ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 25,5 δισ. δολάρια με άλμα 2% από το ίδιο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, πάνω από την εκτίμηση για 24,77 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, εντός των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα β' τριμήνου της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, ωστόσο «πληγή» αποτέλεσαν οι διαφημίσεις από το ΥοuTube. Ειδικότερα, η Alphabet ανακοίνωσε 1,89 δολάρια κέρδη ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 1,84 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά της άγγιξαν τα 84,74 δισ. δολάρια, πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών για 84,19 δισ. δολάρια που συνεπάγεται με άλμα 14%.

Υποχώρησαν οι δείκτες στην Ασία

Απώλειες κατέγραψαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού την Τετάρτη καθώς οι έμποροι αξιολόγησαν τα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιουλίου από την Ιαπωνία και την Αυστραλία, αλλά και τα αποτελέσματα των Tesla και Alphabet από τις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί λίγο πριν το κλείσιμο κατά 1,08%, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας διολίσθησε 0,63.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι εταιρείες ηλεκτροκίνησης, όπως η Li Auto που υποχώρησε 4%, ενώ οι Nio και Xpeng έχασαν πάνω από 5%.

O Shanghai κατάγραψε πτώση 0,46% στις 2.901 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component υποχώρησε 1,32% στις 8.493 μονάδες.

O νοτιοκορεατικός Kospi κατέγραψε πτώση 0,56% στις 2.758 μονάδες, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,26%.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι εταιρείες ηλεκτροκίνησης, όπως η Li Auto που υποχώρησε 4%, ενώ οι Nio και Xpeng έχασαν πάνω από 5%.

Οι συναλλαγές στην Ταϊβάν ανεστάλησαν λόγω τυφώνα.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση πτώση 1,27% στις 39,126 μονάδες, παρασυρόμενος από τις μετοχές κοινής ωφέλειας και τις μετοχές ακινήτων, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 1,42% στις 2.793 μονάδες. Τα έκτακτα στοιχεία από την au Jibun Bank έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας επέστρεψε στην ανάπτυξη. Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών της Ιαπωνίας για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 52,6, από 49,7 τον Ιούνιο. Αυτό ήταν «ενδεικτικό της σταθερής ανάπτυξης» μεταξύ των ιαπωνικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, αναφέρεται στην έκθεση.

Αργά την Τρίτη, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει 806,85 δισ. γεν (5,17 δισ. δολάρια) μετοχές της από μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Tokio Marine, Mitsubishi UFJ Financial Group και Sumitomo Mitsui Financial Group. Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο 0,13%.

Η βαριάς κατηγορίας Samsung Electronics σημείωσε βουτιά 1,91%. Η νοτιοκορεατική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών εξακολουθεί να παλεύει με την απεργία του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων της, με τις συνομιλίες της Τρίτης να μην αποδίδουν αποτελέσματα, σύμφωνα με το National Samsung Electronics Union, το οποίο έχει περίπου 30.000 μέλη.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,09% στις 7.963 μονάδες, αφού η χώρα είδε τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να επεκτείνεται με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο, με τον σύνθετο δείκτη διευθυντών αγορών να πέφτει σε χαμηλό έξι μηνών στο 50,2 έναντι 50,7 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Juno Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider