Οι τράπεζες «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τράπεζες «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές
Πτώση 8,69% για την Deutsche Bank.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα αποτελέσματα των τραπεζών της Ευρωζώνης όπως και των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στην άλλη μεριά του Ατλαντικού να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,64% στις 512,18 μονάδες, με όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια στην περιοχή να υποχωρούν. Των απωλειών ηγήθηκε ο κλάδος της τεχνολογίας με απώλειες 2,5% και ακολούθησαν των ταξιδιών και αναψυχής που έχασαν 0,4%. Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 1,10% και βρίσκεται στις 4.862 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,09% στις 8.159 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διολίσθησε 0,86% στις 18.389 μονάδες ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,12% και κινείται στις 7.513 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB με -0,55% ανήλθε στις 34.461 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έχασε 0,01% στις 11.211 μονάδες.

Η Deutsche Bank, η UniCredit, η BNP Paribas και η Banco Santander είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα την Τετάρτη, μαζί με τις Easyjet, Iberdrola και Orange.

Τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες σε διάστημα 4 ετών κατέγραψε η Deutsche Bank καθώς οι συναλλαγές επιβραδύνθηκαν, ενώ στα οικονομικά μεγέθη περιλαμβάνεται και επιβάρυνση που συνδέεται με τη μονάδα λιανικής Postbank. Τα έσοδα από την αγορά και πώληση τίτλων σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος, βασικός παράγοντας εσόδων για την Deutsche Bank, συρρικνώθηκαν κατά περίπου 3% στο τρίμηνο, όταν οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street εμφάνισαν άνοδο 5% κατά μέσο όρο. Η μετοχή της υποχώρησε 8,69%.

Αντίθετα, η μετοχή της Banco Santander ενισχύθηκε κατά 2,72% στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς η τράπεζα κατέγραψε κέρδη ρεκόρ για το δεύτερο τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως λόγω της υψηλής απόδοσης των δύο βασικών αγορών της τράπεζας, την Ισπανία και την Βραζιλία. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 20% στα 3,2 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το προηγούμενο έτος, όπως ανέφερε η τράπεζα την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τα 3,13 δισ. ευρώ που «έβλεπαν« οι αναλυτές. Η μετοχή της ενισχύεται κατά 2,97%.

Καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα τριμηνιαία κέρδη που ανακοίνωσε η BNP Paribas την Τετάρτη, αφού τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική σημείωσαν εντυπωσιακό άλμα λόγω των συναλλαγών μετοχών. Η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης σε χρηματιστηριακή αξία δήλωσε ότι τα καθαρά της κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ (3,69 δισεκατομμύρια δολάρια), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο των 2,91 δισεκατομμυρίων ευρώ 16 εκτιμήσεων αναλυτών. Η μετοχή της υποχώρησε 0,65%.

Η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσε την Τετάρτη επένδυση 370 εκατ. ευρώ (401 εκατ. δολάρια) για την εξαγορά της βελγικής ψηφιακής τράπεζας Aion και της Vodeno, παρόχου τραπεζικών υπηρεσιών που βασίζονται στο cloud. Η UniCredit ανέφερε ότι η αγορά της βελγικής τράπεζας Aion και της cloud-based πλατφόρμας Vodeno θα προσθέσει μια ομάδα 200 μηχανικών, προγραμματιστών και επιστημόνων δεδομένων στο εργατικό δυναμικό της. Η μετοχή της ενισχύθηκε 0,65%.

Οι αναλυτές έχουν στα χέρια τους και τα χθεσινά αποτελέσματα της Tesla. Τα κέρδη β' τριμήνου απογοήτευσαν τους επενδυτές καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν εκ νέου, με αποτέλεσμα η μετοχή της επιχείρησης του Έλον Μασκ να υποχωρεί 3% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, παρά την άνοδο των εσόδων κατά 2%. Ειδικότερα, ανακοίνωσε κέρδη 52 σεντ ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης για 62 σεντ/μτχ ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν σε 25,5 δισ. δολάρια με άλμα 2% από το ίδιο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, πάνω από την εκτίμηση για 24,77 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, εντός των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα β' τριμήνου της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, ωστόσο «πληγή» αποτέλεσαν οι διαφημίσεις από το ΥοuTube. Ειδικότερα, η Alphabet ανακοίνωσε 1,89 δολάρια κέρδη ανά μετοχή, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 1,84 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδά της άγγιξαν τα 84,74 δισ. δολάρια, πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών για 84,19 δισ. δολάρια που συνεπάγεται με άλμα 14%.

Ευρωζώνη

Στο επίπεδο της οικονομίας στην Ευρωζώνη, στάσιμη έμεινε σχεδόν η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο καθώς η αναιμική ανάπτυξη στον τομέα υπηρεσιών δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τη βαθύτερη κάμψη στη μεταποίηση, ενώ «βαρίδι» για την ανάκαμψη αποτέλεσε η ισχυρότερη οικονομία και «ατμομηχανή» της Γηραιάς Ηπείρου, Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες από τις 50,9 τον Ιούνιο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider