BofA: Τι θα κρίνει την πορεία των μετοχών - Θα μειώσει η Fed τα επιτόκια από επιλογή ή από ανάγκη;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Τι θα κρίνει την πορεία των μετοχών - Θα μειώσει η Fed τα επιτόκια από επιλογή ή από ανάγκη;
Η εξασθένιση του πληθωρισμού και η χαλάρωση της αγοράς εργασίας στρώνουν το χαλί στη Fed ώστε να χαλαρώσει τη νομισματικής της πολιτική.

Η εξασθένιση του πληθωρισμού και η χαλάρωση της αγοράς εργασίας στρώνουν το χαλί στη Fed ώστε να χαλαρώσει τη νομισματικής της πολιτική. Ο αντίκτυπος των μειώσεων της Fed στις μετοχές πιθανότατα θα καθοριστεί από δύο ερωτήματα: (α) θα χαλαρώσει η Fed λόγω της επικείμενης επίτευξης των στόχων της ή λόγω ανάγκης, δηλαδή λόγω της εξασθένησης του πληθωρισμού ή της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας; και (β) θα προχωρήσει η Fed σε μειώσεις σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει η BofA παραθέτοντας και τις δικές της επιλογές στις αγορές.

Θα μειώσει η Fed τα επιτόκια από επιλογή ή από ανάγκη;

Μια μείωση των επιτοκίων από επιλογή της Fed, δηλαδή χαλάρωση της πολιτικής απλώς και μόνο επειδή ο πληθωρισμός ομαλοποιείται, θα μπορούσε να δώσει την επόμενη μεγάλη ώθηση στις μετοχές, καθώς οδηγεί σε μια χαμηλότερη πραγματική απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αγορά ομολόγων ήδη τιμολογεί μια ύφεση (με ~ 190 μονάδες βάσης μειώσεων να υπονοούνται το επόμενο έτος), αυτό ωστόσο την αφήνει να προεξοφλήσει ένα επιτόκιο που παραμένει πάνω από το ουδέτερο επίπεδα τα επόμενα τρία χρόνια, παρά τις ολοένα και πιο σαφείς ενδείξεις ότι το μεταπανδημικό πληθωριστικό σοκ εξασθενεί. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και σε αυτό το σενάριο υπάρχει περιθώριο για μια περαιτέρω μετατόπιση των προσδοκιών της Fed και, ως εκ τούτου, χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις στα ομόλογα.

Ωστόσο, εάν η πρόσφατη άνοδος του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ αποδειχθεί ότι δεν ήταν μια αρνητική παρένθεση, αλλά σηματοδοτεί μια πραγματική αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας, τότε η χαλάρωση της Fed πιθανότατα θα συνοδευόταν από μια αδυναμία της αγοράς μετοχών, καθώς η ενίσχυση από χαμηλότερο risk-free discount rate αντισταθμίζεται από την αντίσταση από την αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου ως απάντηση στους αυξανόμενους κινδύνους μιας σκληρής προσγείωσης της οικονομίας.

«Ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ασαφές, βλέπουμε το δεύτερο σενάριο ως πιο πιθανό, δεδομένου ότι οι πιο αξιόπιστοι δείκτες για το ποσοστό ανεργίας - συμπεριλαμβανομένων των προθέσεων προσλήψεων σε μικρές επιχειρήσεις και της καθυστερημένης σχέσης με τα επιτόκια - δείχνουν περαιτέρω ανοδική πορεία για το ποσοστό ανεργίας. Αυτό μας αφήνει bearish στις ευρωπαϊκές μετοχές, με αναμενώμενη πτώση 13% έως το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

Οι προτάσεις της BofA

H BofA αναμένει ότι η χαλάρωση της Fed θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων, κάτι που συνεπάγεται μια ανοδική κίνηση για τις ποιοτικές μετοχές σε σχέση με την ευρύτερη αγορά και τις μετοχές growth έναντι του value. Σε συνδυασμό με την προσδοκία των αναλυτών για υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, δείχνει επίσης περαιτέρω ανοδική κίνηση για τους αμυντικους κλάδους και τίτλους έναντι των κυκλικών και καθοδική κίνηση για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Συνεπώς προτιμά τους κλάδους των chips, των πολυτελών αγαθών και των χημικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα Πάουελ για μείωση επιτοκίων: «Έχει έρθει η ώρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider