Νέα κέρδη στην Wall Street: «Πράσινο 4 στα 4» για Nasdaq - S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα κέρδη στην Wall Street: «Πράσινο 4 στα 4» για Nasdaq - S&P 500
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,58% στις 41.096 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 0,75% στις 5.595 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1% στις 17.569 μονάδες.

Διεύρυνε τα χθεσινά της κέρδη η Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να φαίνεται πως «ξεμουδιάζουν» από το δύσκολο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου και αγόρασαν τεχνολογικές μετοχές εν αναμονή της διαφαινόμενης μείωσης επιτοκίων από την Fed την επόμενη εβδομάδα, ενώ επεξεργάζονται παράλληλα τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ (PPI) τον Αύγουστο, καθώς και τον αριθμό αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη κερδοφόρα συνεδρίαση για τους Nasdaq και S&P 500. Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,58% στις 41.096 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 0,75% στις 5.595 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1% στις 17.569 μονάδες. Ο S&P 500, δε, μάζεψε τις απώλειες του Σεπτεμβρίου σε μόλις 0,9% και βρίσκεται μόνο 1,3% μακριά από ένα νέο ρεκόρ.

Στα χρηματιστηριακά ταμπλό, οι μετοχές από τα «βαριά χαρτιά» της megacap στον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και των τσιπ συνέχισαν να παίρνουν την ανιούσα, συμπαρασύροντας στο «πράσινο» όλη την αγορά. Ενδεικτικά, η Nvidia σκαρφάλωσε 1,9%, ενώ η Meta πρόσθεσε 2,3% και η Alphabet εκτινάχθηκε 2,7%.

«Γενικά, οι άνθρωποι τηρούν στάση αναμονής ενόψει της Fed την επόμενη εβδομάδα», εκτιμά η Μόνα Μαχατζάν, ανώτερη επενδυτική στρατηγική αναλύτρια στην Edward Jones, προσθέτοντας πως οι αγορές ήταν ασταθείς εν μέσω του παραδοσιακά αδύναμου Σεπτεμβρίου, ενώ εξακολουθεί να αναμένει «ψύξη, αλλά όχι κατάρρευση» της οικονομικής ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η ταραχή θα μπορούσε να συνεχιστεί. Αλλά αν βρισκόμαστε σε ένα σκηνικό όπου η Fed μειώνει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός μετριάζεται σταδιακά - και μπορούμε να έχουμε μια ήπια προσγείωση - τότε, ιστορικά, οι αγορές αντιδρούν θετικά σε αυτό το κλίμα. Για εμάς, αυτό παραμένει το βασικό σενάριο» έσπευσε να συμπληρώσει.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση της τάξης του 0,2% κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ (PPI) τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PPI επιταχύνθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 0,2%.

Αυτή η μέτρηση έρχεται μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος αποκλιμακώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), μία πολύ σημαντική μέτρηση για το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τέλος, ο αριθμός των αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψε μικρή αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα, με τις νέες αιτήσεις να ανέρχονται την εβδομάδα που έληξε στις 7 Σεπτεμβρίου σε 230.000, αυξημένες κατά 2.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο δεν καταγράφηκε κάποιο σημάδι εκτεταμένων απολύσεων στην αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από 2% εξαιτίας του τυφώνα Francine

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με φόντο τη Fed

Κέρδη έφερε στις ευρωαγορές η μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider