Συνέχεια ταλαιπωρίας στο Χρηματιστήριο - Δεν «ακούει» στο διεθνές ράλι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια ταλαιπωρίας στο Χρηματιστήριο - Δεν «ακούει» στο διεθνές ράλι
Σε επίπεδα ρεκόρ βαδίζουν ευρωαγορές και Wall Street, αλλά το ΧΑ παραμένει ασυγκίνητο. Εγκλωβισμένο το placement σε ΕΤΕ και λήξη συμβολαίων.

Καμία επαφή με τις διεθνείς αγορές για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εσωστρέφεια και το αίσθημα υποτονικότητας να κυριαρχούν στη ρηχή αγορά. Παρότι οι μεγάλες αγορές ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ το ΧΑ βρίσκεται σε ένα περιβάλλον μόνιμης ταλαιπωρίας και μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Αδιαφορία από τους επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις στις αγορές του εξωτερικού, από το να περιμένουν πότε το ΧΑ θα αποφασίσει να κινηθεί υψηλότερα, έχοντας ως μείζον θέμα ακόμη το πως και με τι όρους θα διενεργηθεί το placement ΤΧΣ σε Εθνική. Όλα εδώ και πολλούς μήνες περιστρέφονται γύρω από την Εθνική, με την αγορά να αγνοεί σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ντιλς και αναβαθμίσεων. Άλλωστε το ΧΑ έχει αποδείξει πολλάκις πως θέλει τους δικούς του χρόνους για να δώσει κίνηση. Πέραν αυτών υπάρχει και το rollover στα παράγωγα που κρατάει έρμαια τη spot καθώς ο «αέρας» ήταν αρκετός σε πολλά χαρτοφυλάκια που βγάζουν πωλήσεις για να καλύψουν margin και να περάσουν στην επόμενη σειρά συμβολαίων.

Το ΧΑ μάχεται να πείσει εδώ και σχεδόν δύο ημέρες και να ανταπεξέλθει στο ρολάρισμα που ως επι το πλείστον οι μεγαλύτερες κινήσεις δείχνουν να ολοκληρώνονται. Το ερώτημα είναι πως η αγορά δεν έχει πάρει ούτε τα ελάχιστα από τη διεθνή τάση και αν οι μεγάλες αγορές κάποια στιγμή διορθώσουν τι θα συμβεί στο ΧΑ.

Όπως σημειώνει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «στο τεχνικό σκέλος η αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει σε μεγάλη εικόνα για 7 μήνες χωρίς ουσιαστική τάση διατηρώντας παρόλα αυτά το ανοδικό του momentum. Όσο συντηρούνται οι 1.400 μονάδες η τάση είναι κραταιά και χρειάζεται μία κατοχύρωση του 1480 αν θέλει να ανοίξει τον δρόμο για τον στόχο της ζώνης των 1.600 μονάδων. Ο τραπεζικός είναι το κλειδί, έχοντας μπροστά μας ένα placement της Εθνικής με τον τίτλο να είναι και ο κύριος υπαίτιος για την εικόνα του κλάδου βραχυπρόθεσμα. Πλέον οι πολυετή περιπέτεια της Attica Bank τελειώνει με τις ζημιές που κατέγραψε και καταγράφει να είναι αστρονομικές με την ΑΜΚ να την καλύπτει και πάλι το ΤΧΣ αλλά παράλληλα και η THINKINVEST με την τελευταία να φιλοδοξεί στο μέλλον να πάρει τον έλεγχο της τράπεζας και παράλληλα να πάρει την Πέμπτη θέση στον κλάδο και να ανταγωνιστεί στα ίσα τον υπόλοιπο κλάδο».

Ουσιαστικά ο τραπεζικός είναι αυτός που έδωσε και δίνει την τάση του FTSE. Η κοντινή αντίσταση είναι στο 3.465-3.471 με κύρια το 2.529 που είναι και το ημερήσιο Make or break μας. Το 3404 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 3.353. Αξίζει η παρατήρηση του ταλαντωτή μας σε εβδομαδιαίο γράφημα για να δούμε την συνέχεια του έργου. Ο τραπεζικός βιαστικά ήδη πλησίασε την στήριξη του στην ζώνη του 1.200 που έδωσε και αντίδραση. Το 1.234 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση θα μπορούσε και πάλι να δώσει κίνηση στο 1.271.

Από την άλλη, ένα ακόμη θετικό νέο για τις τράπεζες που στο ταμπλό δε λένε να δώσουν μια νέα μεγάλη ανοδική κίνηση, καίγοντας αναβαθμίσεις και άλλα θειτκά νέα. Συγκεκριμένα σε «θετικές» αναβάθμισε τις προοπτικές για Εθνική και για Eurobank ο οίκο Μοοdy's. Αιτία τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η θωράκιση του ισολογισμού των δύο τραπεζών. Τι προϋποθέτει μια νέα αναβάθμιση: Για την Εθνική περαιτέρω βελτίωση στην κερδοφορία και την ποιότητα κεφαλαίων για τη Eurobank την αύξηση της συμμετοχής της στην Hellenic Bank. Το τελευταίο δε φαίνεται να αργεί.

Στο ταμπλό, η ταλαιπωρία συνεχίστηκε, με τον ΓΔ να καταγράφει ήπια άνοδο 0,43% στις 1.429,79 μονάδες (υψηλός ημέρας), με τον τζίρο να ξεπερνά τα 99 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,44% ενώ ο ΔΤΡ κατά 0,46%, λόγω ΕΤΕ και ΑΛΦΑ, φτάνοντας στις 1.230,31 μονάδες.

Η Alpha συνεχίζει με το πόδι στο γκάζι καταγράφοντας νέα άνοδο 1,42% στα 1,5715 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 1,03% και τα 7,46 ευρώ. Από την αντίπερα όχθη η μετοχή της Πειραιώς συνεχίζει να ταλαιπωρείται καταγράφοντας σήμερα ήπια άνοδο 0,26% στα 3,86 ευρώ. Έκρηξη τζίρου σε ΕΥΡΩΒ που υποχώρησε κατά 0,58% στα 1,9685 ευρώ. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 23,7 εκατ. ευρώ.

Μίνι ράλι για Τιτάν στο 2,65% και τα 32,95 ευρώ, αλλά και για ΜΠΕΛΑ στο 1,81% και τα 24,72 ευρώ. Κατά 1,97% ενισχύθηκε η Lamda στα 7,25 ευρώ, με τη Cenergy στο 2,08% και τα 9,83 ευρώ. Παρότι η ΔΕΗ βρέθηκε μέχρι και με κέρδη άνω του 1% εν τέλει στις δημοπρασίες χαμήλωσε στο 0,53% και τα 11,34 ευρώ.

Ήπια ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, με την Aegean στο 0,94% παίρνοντας μια ανάσα με από ημέρες πιέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider