Ένα βήμα υψηλότερα το ΧΑ με ρεκόρ Τιτάν και απογείωση Aegean

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα υψηλότερα το ΧΑ με ρεκόρ Τιτάν και απογείωση Aegean
Υψηλός τζίρος και συνέχεια ανόδου σε τράπεζες. Νέα υψηλά για Τιτάν, ΟΤΕ. Απογείωση για Aegean.

Με την Τιτάν να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καταγράφοντας ένα ασσύληπτο πολύμηνο ράλι, την Aegean να απογειώνεται και τις τράπεζες να συνεχίζουν ανοδικά με τη Eurobank σε θέση οδηγού, το ΧΑ έκανε ένα βήμα υψηλότερα.

Παράλληλα, η αγορά μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα του βιβλίου στην ΕΤΕ για την πώληση του 10%+2% του ΤΧΣ, με την όλη διαδικασία να προσφέρει δυναμική στην αγορά κινητοποιώντας επενδυτές να δουν ξανά το ταμπλό και τις τράπεζες.

Όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «μετά από 27 «βαρετές» συνεδριάσεις στενού εύρους διακύμανσης, ο Γενικός Δείκτης επιδιώκει να κατοχυρώσει την παραμονή του πάνω από τη στήριξη των 1.450 μονάδων, με το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» να είναι η υπέρβαση του υπερδεκατούς υψηλού, το οποίο βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1.500.

Όπως φαίνεται, η Αγορά πήρε αρκετές «ανάσες» και ξεπέρασε την οποία «υψοφοβία», με την γενική τάση να παραμένει ανοδική στα διάφορα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. Άπαξ και ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες αναδιαρθρώσεις δεικτών που συμπεριλαμβάνουν ελληνικούς τίτλους, το rebalancing των χαρτοφυλακίων που τους ακολουθούν και οι ετυμηγορίες των ξένων οίκων για το ελληνικό αξιόχρεο, πλέον στο επίκεντρο περνάει στο placement της Εθνικής Τράπεζας.

Προφανώς και τα «μεγάλα κεφάλια» επιθυμούν την επιτυχή περάτωση του placement, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα που («πρέπει» να) επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών. Σε αυτά τα πλαίσια, η τραπεζοκεντρικότητα του ΧΑ όχι μόνο διατηρείται αλλά και ενισχύεται μετά και την καλοδεχούμενη επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και ενόψει της (μεγάλης) προσφοράς τίτλων της ΕΤΕ.

Δεδομένων των συνθηκών, παραμένουμε σταθεροί στην άποψη ότι στο ταμπλό υπάρχουν αρκετές (λιγότερο γνωστές) μετοχές-«διαμάντια» που αναζητούν τους επόμενους κατόχους τους, επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν και επιβραβεύουν επιχειρήσεις με υγιές cash flow, υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση και ευοίωνο outlook. «Πεδίον δόξης λαμπρόν», λοιπόν, για τούς ντόπιους stock pickers, που σημειωτέον δεν χρειάζεται να έχουν το... ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ για να ανακαλύψουν τις εν λόγω επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε ευρύτερο επίπεδο, τα ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες-οδηγούς, οι ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοπιστωτικής ρευστότητας που οφείλονται στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών και το window dressing συνδράμουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων λίγο πριν τη λήξη του 3ου τριμήνου».

«Τα macro data δημιουργούν μεν αμφιβολίες σχετικά με την ευρωστία και την κατεύθυνση των μεγάλων Οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη), κάτι όμως που γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» των Αγορών οι οποίες εν τέλει «γιορτάζουν τα άσχημα νέα σαν να είναι καλά», έχοντας την πεποίθηση ότι οι επιθετικές μειώσεις στο κόστος του χρήματος θα συνεχιστούν, σενάριο που θα βελτίωνε, εκτός των άλλων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα αύξανε τεχνικά τις προεξοφλούμενες τιμές-στόχους των εισηγμένων», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 1.471,26 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται και να ξεπερνώντας τα 140 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,76% και ο ΔΤΡ 0,55% στις 1.286,55 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχώρισε η Eurobank με νέα άνοδο 2,21% στα 2,124 ευρώ, με την Πειραιώς και την Alpha να προσπαθούν να ακολουθήσουν με άνοδο 0,77% και 0,31% αντίστοιχα. Συγκρατημένες απώλειες για ΕΤΕ στο -0,66% και τα 7,808 ευρώ. Στα 4,83 η Κύπρου.

Πρωταγωνίστρια και της σημερινής ανόδου η Τιτάν με άνοδο 2,79% στα 35 ευρώ, έχοντας δει μέχρι και τα 35,65 ευρώ. Ράλι και απογείωση για την Aegean κατά 3,77% στα 11 ευρώ, με την ΜΠΕΛΑ στο 2,53% και τα 25,94 ευρώ.

Νέα πολυετή υψηλά για τον ΟΤΕ που έφτασε τα 16 ευρώ, ενώ ισχυρή άνοδο και υπέρβαση των 2 ευρώ κατέγραψε η Ελλάκτωρ.

Συνέχεια δυναμικής ανόδου για ΔΕΗ και Metlen με τις δύο να φτάνουν στα 12,38 και 36,20 ευρώ αντίστοιχα. Στα 17,60 ευρώ έφτασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Απώλειες από την άλλη, για ΤΕΝΕΡΓ με υψηλό τζίρο, Viohalco, ΕΛΧΑ και Optima.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider