Κύμα ρευστοποίησεων χτύπησε στις δημοπρασίες στο ΧΑ βουλιάζοντας τόσο τις τράπεζες όσο και μια σειρά μετοχών που μέχρι τις 17:00 προσπαθούσαν να παίξουν άμυνα.
Χωρίς κατεύθυνση και περισσότερο με άτσαλους χειρισμούς από επενδυτές ολοκληρώνεται ο Σεπτέμβριος για την αγορά, ένας μήνας που παραδοσιακά είναι δύσκολος με υψηλή μεταβλητότητα. Βέβαια το ΧΑ το τελευταίο δίμηνο υποαπέδωσε σημαντικά έναντι των διεθνών αγορών, που συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Ισχυρές πιέσεις πέρασαν σήμερα σε ΟΤΕ, Jumbo, ΕΕΕ, τράπεζες (ακόμη και η ΕΤΕ υποχώρησε), αλλά και στην ΕΛΧΑ που βούλιαξε.
Η μετοχή μετά το εύρος που τέθηκε (7,30-7,95 ευρώ) κατέγραψε αρχικώς μια άνοδο μέχρι τα τα 7,974 ευρώ για να γυρίσει ξανά κάτω. Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν και στις υπόλοιπες τράπεζες, και δεικτοβαρείς μετοχές καθώς αρκετοί αναζητούν κεφάλαια για να συμμετέχουν στην διαδικασία.
Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «είχαμε μήνες να δούμε μία τόσο κερδοφόρο εβδομάδα «συμπτωματικά» μετά την λήξη των παραγώγων με τον ftse25 να κερδίζει 3,5%, τον ΓΔ 3% και τον τραπεζικό 4,6%. Στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώνεται η πώληση του πακέτου της Εθνικής και η υπερκάλυψη θα μας δείξει και την τιμή αλλά και την πιθανή ζήτηση μετά το placement.
Οι συναλλαγές ανέβασαν στροφές με το ενδιαφέρον να αυξάνεται μέρα με την μέρα. Το ΚΡΙ ΚΡΙ έκανε νέο placement της τάξεως του 3% στο 12 ευρώ μεγαλώνοντας το free float στην μετοχή, με την εταιρία να αλλάζει πίστα μετά την είσοδο και στην Αμερική. Μπροστά μας η ΑΜΚ της Cenergy με τον όμιλο να έχει ενδιαφέρον και λόγω των συνηθισμένων ράλι του το τελευταίο τρίμηνο. Μην ξεχνάμε και την ΑΜΚ της Αττικής που θα προσπαθήσει να μπει σοβαρά στον τραπεζικό χάρτη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα δείχνουν πως τα αποτελέσματα και του 2024 θα έχουν σημαντικά ρεκόρ σε αρκετές εταιρίες με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να κάνει την διαφορά από πλευράς αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα δικαιολογώντας εύκολα τις παρούσες αλλά και καλύτερες αποτιμήσεις.
«Στο τεχνικό σκέλος η αγορά κατοχυρώνοντας το 1.450 έκανε την διαφορά με το επίπεδο να γίνεται στήριξη. Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε μία μεγαλύτερη σε χρόνο ανοδική κίνηση με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1.580-1.600 μονάδες. Από πλευρά τίτλων εκτός από πολλά νέα αγοραστικά σήματα ενδιαφέρουσα μεσοπρόθεσμη διάσπαση έκανε η ΔΕΗ αφήνοντας πίσω τα 12 ευρώ ενώ λείπει μία κατοχύρωση του 1.290 στον τραπεζικό κλάδο για να δούμε περαιτέρω επιθετική τάση στον κλάδο».
Στο ταμπλό, ο ΓΔ βούλιαξε κατά 1,14% στις 1.451,90 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται και να ξεπερνά τα 138 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,41% και ο ΔΤΡ βούλιαξε κατά 2% στις 1.251,49 μονάδες κλείνοντας σε χαμηλό ημέρας. Παράγοντες επισημαίνουν πως οι βίαιες πωλήσεις στις δημοπρασίες οφείλονται και στο κλείσιμο 9μηνου.
Στο κόκκινο και οι τέσσερις συστημικές με την Πειραιώς να βουλιάζει κατά 2,65%, την Alpha στο -2,2% την ΕΥΡΩΒ στο -1,53% και την ΕΤΕ στο -2,14%. Νέες απώλειες 1,28% για Κύπρου.
Περίεργα κλεισίματα στις δημοπρασίες με την Metlen ενώ κράταγα τα 35,70 να κλείνει σε χαμηλό μέρα στα 35,38 ευρώ με απώλειες 1,23%, ενώ ξεπούλημα καταγράφηκε σε ΟΤΕ στο -3,67%, ΔΕΗ στο -1,63% αλλά και ΜΠΕΛΑ στο -2,28%.
Βουτιά για Aegean κατά 1,53%. Στα αξιοπερίεργα ότι παρά το πρόστιμο της Επιστροπής Ανταγωνισμού σε ΜΟΗ η μετοχή κράτησε υποχωρώντας μόλις κατά 0,19%.
Κράτησε κάπως ΟΠΑΠ και ΕΛΠΕ, ενώ με κέρδη έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Κέρδη επίσης για ΒΙΟ, Optima και ΕΥΔΑΠ.