Σε bear market oι τουρκικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε bear market oι τουρκικές μετοχές
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με απώλειες 1,3% στις 8.898 μονάδες, αθροίζοντας συνολική πτώση σχεδόν 20% από το ρεκόρ στα τέλη Ιουλίου σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε bear market εισήλθε η τουρκική αγορά με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να ασκούν καθοδικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο της γειτονικής χώρας, που ήδη περνά δύσκολες στιγμές από την χαμηλότερη απήχηση των μετοχών σε συνδυασμό με τις γενικευμένες επενδυτικές ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με απώλειες 1,3% στις 8.898 μονάδες, αθροίζοντας συνολική πτώση σχεδόν 20% από το ρεκόρ στα τέλη Ιουλίου σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, από το υψηλό τους στις 22 Ιουλίου, οι τουρκικές μετοχές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού διαβρώνει τα εγχώρια εταιρικά κέρδη. Το δυσμενές κλίμα φάνηκε τον Αύγουστο, όταν η Κωνσταντινούπολη κατέγραψε τη χειρότερη χρηματιστηριακή επίδοση στον κόσμο.

Οι αποδόσεις από εναλλακτικές και λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις - όπως καταθετικοί λογαριασμοί σε λίρες και money market funds - έχουν βρει μεγαλύτερη απήχηση στους εγχώριους επενδυτές. Η χαμένη γοητεία των μετοχών έφερε απότομη πτώση του όγκου συναλλαγών.

Αλλά η αδυναμία των τουρκικών μετοχών επισφραγίστηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν με την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και την αναμονή νέων αντιποίνων.

«Ο δείκτης αναφοράς BIST 100 έπεσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών —πολύ σημαντικό τεχνικό επίπεδο— την Τρίτη, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων», δήλωσε ο Τζαν Οκσούν, trader της Global Securities στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, παρά και τη νέα πτώση τους, οι τουρκικές μετοχές εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά περίπου 20% για το έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο θα πληρώσουν φέτος τα νοικοκυριά – Τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν «πέσει στο τραπέζι»

Παπαθανάσης: Εθνική προτεραιότητα η ανάπτυξη όλων των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σταϊκούρας: Τα 10 οφέλη από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης της Αττικής Οδού

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider