«Εξασθένισε» το θετικό momentum στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εξασθένισε» το θετικό momentum στις ευρωαγορές
Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό momentum της Παρασκευής.

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στις ευρωαγορές καθώς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το θετικό momentum της Παρασκευής μετά τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,14% στις 517,84 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 αποδυναμώνεται 0,26% στις 4.942 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει 0,34% στις 19.054 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαπραγματεύεται με απώλειες 0,24% στις 7.522 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κινείται με -0,10% τις 8.260 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση κατά 0,24% στις 33.510 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,26% στις 11.679 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, «βουτιά» μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες τον Αύγουστο, ένα ακόμα «αγκάθι» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που δεν καταφέρνει να επιτύχει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 5,8%, έπειτα από δυο διαδοχικούς μήνες ανόδου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν μείωση της τάξης του 2%.

Ακόμη, οι τιμές κατοικιών στην Βρετανία σημείωσαν αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, καθώς τα φθηνότερα στεγαστικά δάνεια και τα ενισχυμένα εισοδήματα έχουν δημιουργήσει περισσότερους επίδοξους αγοραστές, σύμφωνα με στοιχεία της Halifax.

Η μέση τιμή για ένα «συνηθισμένο» σπίτι αυξήθηκε κατά 0,3% στις 293.399 λίρες Αγγλίας (384.900 δολάρια), λίγο πιο κάτω από το ρεκόρ του Ιουνίου 2022. Οι τιμές των κατοικιών ήταν 4,7% υψηλότερες σε ετήσια βάση.

Κέρδη στην Ασία

Ενισχύθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αναμένουν αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής αυτή την εβδομάδα.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ηγήθηκε των κερδών στην περιοχή και έκλεισε 1,8% υψηλότερα στις 39.332 μονάδες.

Ακόμη, η μετοχή της Nintendo, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, κατέγραψε άλμα σχεδόν 5% μετά την είδηση ότι το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) εξετάζει την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του στη Nintendo και άλλες ιαπωνικές εταιρείες gaming, για να ενισχύσει τις δραστηριότητές του στον χώρο της ψυχαγωγίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να μετατοπίσει την οικονομική δραστηριότητα από την εξάρτηση του πετρελαίου.

Σύμφωνα με συνέντευξη του αντιπροέδρου Faisal bin Bandar bin Sultan Al-Saud στο Kyodo News, το PIF βρίσκεται σε διαδικασία μεταφοράς των μετοχών που κατέχει σε ιαπωνικές εταιρείες στην εταιρεία παιχνιδιών του, Savvy Games Group, για να δημιουργήσει μεγαλύτερες συνέργειες. «Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες», είπε στη συνέντευξη που δόθηκε στο περιθώριο του Tokyo Game Show την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος σε πιθανές πρόσθετες επενδύσεις.

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,58% στις 2.610 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύθηκε 1,56% στις 781,01 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε υψηλότερα κατά 1,55%. Oι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές για την «Χρυσή Εβδομάδα».

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,68% και ανήλθε στις 8.205 μονάδες, μετά από το ενδιαφέρον που εξέφρασε ο μεταλλευτικός κολοσσός Rio Tinto για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής λιθίου Arcadium.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε συζητήσεις για εξαγορά της Arcadium η Rio Tinto

Η Σαουδική Αραβία θέλει να αυξήσει το ποσοστό της στη Nintendo

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider