Τελ. ενημέρωση 10:51
Όσοι επενδυτές πήγαν να αναθαρρήσουν από την ανοδική αντίδραση του ΧΑ την Παρασκευή, αναθεώρησαν άμεσα από το χθεσινό πισωγύρισμα. To -0,57% δείχνει αρκετά κολακευτικό για τη Λ. Αθηνών καθώς μια σειρά δεικτοβαρών μετοχών διόρθωσαν σημαντικά, αλλά η ΕΕΕ κράτησε το ΓΔ όρθιο μαζί με τη Eurobank.
Το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό εδώ και αρκετούς μήνες και πλέον η γκρίνια και η δυσαρέσκεια παίρνουν τη μορφή εξόδου κεφαλαίων από την αγορά. Η υπομονή ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτών εξαντλείται και υπό αυτό το πρίσμα οδηγούνται στο ταμείο, είτε με περιορισμένες αποδόσεις είτε ακόμη και με ζημιές. Titan -2,58%, Lamda -2,34%, Metlen -1,76%, ΓΕΚ -1,72% και ΔΕΗ -1,71% είναι μερικά παραδείγματα από τι επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, που σώθηκε ξανά από το +1,8% της Coca Cola.
Τα αλλεπάλληλα placements και οι ΑΜΚ έχουν στραγγίξει την ρηχή αγορά που μέσω ενός διαρκούς rotation προσπαθεί κάπως να κρατηθεί. Φρέσκο χρήμα δε μπαίνει φυσικά ούτε για δείγμα, ασχέτως αν η διοίκηση της ΕΧΑΕ πραγματοποιεί το ένα roadshow μετά το άλλο, με απολύτως μηδενικά αποτελέσματα σε επίπεδο flow. Η απαξίωση στην αγορά είναι έκδηλη εδώ και μήνες και μένει να φανεί πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτή η συσσώρευση σε ένα εύρος τιμών 50-100 μονάδων.
Παράλληλα, οι στόχοι της διοίκηση της ΕΧΑΕ πάνε περίπατο. Ο κ. Κοντόπουλος εξέφραζε με βεβαιότητα πως εντός του 2024 κάποιος index provider θα βάλει το ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση, αλλά αυτό φαίνεται να πηγαίνει προς το 2025 και βλέπουμε...! Μετά τον οίκο MSCI που έριξε άκυρο, ακολουθεί ο οίκος FTSE σήμερα, με τις πιθανότητες ένταξης σε watch list να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Σήμερα παράλληλα ξεκινάει η αναπτυξιακή ΑΜΚ της Cenergy που θα φτάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ. Η ανώτατη τιμή (η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς δικαιώματα προτίμησης) έχει οριστεί στα 9,86 ευρώ, ενώ η τελική Τιμή θα καθοριστεί βάσει διαδικασίας του book building για την προσφορά από θεσμικούς. Το 80% των νέων μετοχών θα κατανεμηθεί σε θεσμικούς επενδυτές ενώ το υπόλοιπο 20% θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές ή/και ειδικούς επενδυτές που θα εγγραφούν στη Δημόσια Πρόταση. Προβλέπεται προνομιακή κατανομή για τους υφιστάμενους μετόχους.
Στα εγχώρια όπως αναφέρει ο Σ. Μαυρουδής της Fast Finance, «σκωτσέζικο ντους επιφύλασε για τους αγοραστές μιας και η εβδομάδα πήρε πίσω σχεδόν το σύνολο των κερδών της προηγούμενης. Ο ΓΔ δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει το 1.473 επίπεδο φέρνοντας και πάλι τιμές στις παρυφές του γνωστού μας πλέον εδώ και καιρό επίπεδο του 1.420 που έδωσε και αντίδραση. Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές φοβούνται κάθε φορά που η αγορά δοκιμάζει τα δύο επίπεδα».
Η αγορά ασχέτου της συσσώρευσης του τελευταίου 7μήνου φαίνεται να αντέχει τις επισκέψεις στην ζώνη των 200 ημερών ενώ τα αποτελέσματα του 6μήνουν συνέχισαν να καταγράφουν νέα ρεκόρ κερδοφορίας με τον τραπεζικό να είναι πάνω από το 50% αυτών και για αυτό και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.
Στο τεχνικό σκέλος η αγορά κατοχυρώνοντας το 1.450 έκανε την διαφορά με το επίπεδο να γίνεται στήριξη. Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε μία μεγαλύτερη σε χρόνο ανοδική κίνηση με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1.580-1.600 μονάδες. Από πλευρά τίτλων εκτός από πολλά νέα αγοραστικά σήματα ενδιαφέρουσα μεσοπρόθεσμη διάσπαση έκανε η ΔΕΗ αφήνοντας πίσω τα 12 ευρώ ενώ λείπει μία κατοχύρωση του 1.290 στον τραπεζικό κλάδο για να δούμε περαιτέρω επιθετική τάση στον κλάδο».
Στο ταμπλό, ο ΓΔ παραμένει στο κόκκινο υποχωρώντας περαιτέρω στις 1.422,32 μονάδες, με απώλειες 0,52%. Ο FTSE 25 διολισθαίνει κατά 0,69% και ο ΔΤΡ βουτάει κατά 1,14% στις 1.210,37 μονάδες.
Νέες ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς να βουλιάζει κατά 1,68% στην ΕΤΕ στο -1,61% την ΕΥΡΩΒ στο -0,91% και την Alpha στο -0,77%. Προσπαθεί να ορθοποδήσει η Κύπρου με άνοδο 0,67%. Κέρδη 0,78% και για τν Optima.
Συνεχίζουν στο κόκκινο ΔΕΗ, Metlen, Τιτάν με την ΜΠΕΛΑ στο -1,24%. Απώλειες για Cenergy και Ελλάκτωρ. Σταθερές από την άλλη, ΕΕΕ, ΜΟΗ ενώ ήπιεε απώλειες καταγράφουν τα ΕΛΠΕ.
Σταθερή η Coca Cola με το ΔΑΑ να ενισχύεται κατά 0,40%. Κέρδη για Σαράντη και ΕΥΔΑΠ, όπως και για τη Lamda.