Κέρδη στις ευρωαγορές έφεραν ΕΚΤ και Λαγκάρντ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές έφεραν ΕΚΤ και Λαγκάρντ
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την back to back μείωση επιτοκίων. «Κόκκινη» μονάχα η Μαδρίτη - Σε αντίθετες κατευθύνσεις Nestle και Νokia.

Με ράλι υποδέχτηκαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη, την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε τρίτη μείωση επιτοκίων για το 2024 και δεύτερη σερί μετά τον Σεπτέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου εξέπεμψε για πολλοστή φορά το μήνυμα πως δεν υπάρχει προδέσμευση ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ, διαμηνύοντας πως οι αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης νομισματικής πολιτικής παραμένουν data dependent ενώ πρόσθεσε πως μέχρι την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (12/12) θα υπάρχουν διαθέσιμα ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει στον στόχο του 2% «νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε», ενώ η σημερινή απόφαση για «ψαλίδισμα» κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη. Οι αξιωματούχοι «θα λάβουν περισσότερα δεδομένα, μερικά πιο ελαφρά και μερικά πιο σημαντικά και θα προβούν σε λεπτομερείς αναλύσεις» μέχρι τον Δεκέμβριο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,67% στις 523,07 μονάδες με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν κέρδη. Των κερδών ηγείται ο κλάδος των τροφίμων με άλμα 1,9% ενώ με απώλειες 0,34% βρίσκονται οι τηλεπικοινωνίες. Ο EuroStoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,81% στις 4.948 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κέρδισε 0,46% στις 8.367 μονάδες μετά τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 1,7%, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) από τον Απρίλιο του 2021.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ισχυροποιήθηκε 0,82% στις 19.591 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 «πρασίνισε» 1,22% στις 7.583 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με +1,06% ανήλθε στις 35.027 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ξεχώρισε όντας ο μόνος κόκκινος» δείκτης που διαμορφώθηκε στις 11.904 μονάδες με πτώση 0,77%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nestle ενισχύθηκε 2,53% παρά την ανακοίνωση της εταιρείας για υποβάθμιση του guidance για πωλήσεις και κέρδη, με την ελβετική εταιρεία τροφίμων αγωνίζεται να ανακτήσει μερίδιο αγοράς καθώς οι υψηλότερες τιμές διώχνουν τους καταναλωτές από τα επώνυμα προϊόντα. Ακόμα, η μετοχή της Nokia απώλεσε 2,51% στο Χρηματιστήριο της Φινλανδίας αφότου ανακοίνωσε 9% άνοδο στα λειτουργικά κέρδη γ' τριμήνου σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά πτώση στις καθαρές πωλήσεις τριμήνου κατά 8% στα 4,33 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη διεθνή τάση

Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθεύει inter-array καλώδια για το έργο New Jersey Offshore Wind

Τσουχτερά τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες κατοικιδίων - Έως και 500 ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider