Alpine Macro: Ο «κινέζικος δράκος» πυροδοτεί ράλι στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Alpine Macro: Ο «κινέζικος δράκος» πυροδοτεί ράλι στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών
Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των αναδυόμενων μετοχικών αγορών (EM - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας που εντάσσεται στο γκρουπ) στέλνει η Alpine Macro, μία εκ των ισχυρότερων ανεξάρτητων εταιρειών ανάλυσης με σημαντική επιρροή στους διαχειριστές κεφαλαίων.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των αναδυόμενων μετοχικών αγορών (EM - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας που εντάσσεται στο γκρουπ) στέλνει η Alpine Macro, μία εκ των ισχυρότερων ανεξάρτητων εταιρειών ανάλυσης με σημαντική επιρροή στους διαχειριστές κεφαλαίων.

Οι αναλυτές στρατηγικής, αναφέρουν πως η κερδοφορία των εταιρειών των αναδυόμενων είναι έτοιμη για μια ισχυρή κυκλική ανάκαμψη, η οποία υποστηρίζεται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταποίησης, την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε μη τεχνολογικές ασιατικές οικονομίες.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Κίνα βρίσκονται στα αρχικά στάδια μιας πληθωριστικής ώθησης, με πιθανώς περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα. Ένας καταιγισμός από μέτρα τόνωσης θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στα κέρδη τόσο για τις ασιατικές εταιρείες όσο και για εκείνες στο ευρύτερο σύμπλεγμα των αναδυόμενων αγορών.

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι άκρως υποτιμημένα και φθηνά, προσφέροντας μια ισχυρή βάση υπεραπόδοσης με βάση το δολάριο έναντι των αναπτυγμένων αγορών (εκτός των ΗΠΑ). Οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο σχολαστικά θα υιοθετήσει η Κίνα μια προσέγγιση «whatever it takes» για τον πληθωρισμό. Από τις αρχές του περασμένου έτους, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών βρίσκουν ένα ευρύ κατώτατο σημείο σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες (εκτός ΗΠΑ), με την πρόσφατη αντιστροφή της πολιτικής της Κίνας να ενισχύει μόνο την ανοδική ορμή.

Σύμφωνα με την Alpine Macro, oι προοπτικές για μια κυκλική ανάκαμψη της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών των αναδυόμενων αγορών, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, είναι ισχυρές. Αυτό υποστηρίζεται από τη συνεχή ανάκαμψη της παγκόσμιας μεταποίησης, τα άφθονα περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των αναδυόμενων αγορών και την επιτάχυνση των επενδύσεων σε μη τεχνολογικές ασιατικές οικονομίες.

Παράλληλα, οι αποτιμήσεις δεν αποτελούν εμπόδιο στην υπεραπόδοση του EM σε σχέση με τη ζώνη EAFE (Ευρώπη, Αυστραλία, Άπω Ανατολή). Ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδο, το EM διαπραγματεύεται με forward P/E στο 12,4x, δηλαδή με discount περίπου 10% σε σχέση με τη δεύτερη. Οι αποτιμήσεις EM είναι ακόμη πιο ελκυστικές σε τακτική βάση. Το market cap της αγοράς ως προς το ΑΕΠ ανέρχεται σε μόλις 30%, πολύ χαμηλότερα από προηγούμενες κορυφές που ξεπερνούσαν το 45%. Αυτός ο δείκτης, ο οποίος είναι πολύ λιγότερο επιρρεπής σε λογιστικές στρεβλώσεις, ουσιαστικά συγκεντρώνει τις τιμές των μετοχών έναντι των «ταμειακών ροών» που παράγονται σε μια οικονομία. Την τελευταία δεκαετία, η ζώνη των αναδυόμενων αγορών παρουσίασε πλάγια τάση, με αποτέλεσμα μια ουσιαστική και αυξανόμενη απόκλιση με τη ζώνη EAFE.

Το βασικό στοιχείο είναι ότι το de-rating της αγοράς μετοχών της Κίνας φαίνεται να έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο του, καθιστώντας απίθανο να επηρεάσει τη συνολική απόδοση των αναδυόμενων αγορών. Αντίθετα, περαιτέρω θετικές εκπλήξεις πολιτικής από την Κίνα θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τόσο τους κινεζικούς όσο και τους ευρύτερους δείκτες μετοχών του EM. Ουσιαστικά, η διατήρηση της έκθεσης σε EM θα πρέπει να προσφέρει στους επενδυτές μια επιλογή σε δυνητικά ισχυρά ράλι στις κινεζικές μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider