Οι τρεις μεγάλες θεματικές που θα περικλύουν για την αμερικανική κυβέρνηση είναι: 1) οι χαμηλότεροι φόροι για την επιτάχυνση της επαναγκατάστασης εταιρειών στις ΗΠΑ, 2) το χαμηλότερο ρυθμιστικό πλαίσιο με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς και 3) η χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Societe Generale.
Από την πλευρά των κινδύνων είναι τα ο πόλεμος των δασμών, που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και εντείνουν τη δημοσιονομική απειθαρχία, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού. Το Trump 1.0 έδειξε ότι ανακοινώθηκαν φορολογικές μειώσεις πριν από τους δασμούς για να θωρακιστούν οι αγορές. Η Fed, ο πληθωρισμός, οι δασμοί και η δημοσιονομική πίεση θα βρεθούν στο επίκεντρο των αγορών, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.
Αν και ενδέχεται να υπάρξουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην πορεία των αμερικανικών μετοχών το 2025, οι υπεύθυνοι στρατηγικής του οίκου αναμένουν ότι ο S&P 500 ευθυγραμμιστεί ως επί το πλείστον με τον κύκλο κερδών. Ταυτόχρονα, αναμένουν ότι το «τι να αγοράσετε» θα παραμείνει ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία με σημαντική επιρροή τόσο θετική όσο και αρνητική από τις πιθανές πολιτικές των Ρεπουμπλικανών και τον κύκλο κερδοφορίας.
Τα τρία μεγάλα θετικά στοιχεία υπό τη νέα κυβέρνηση του Τραμπ είναι πιθανό να είναι η δυνατότητα χαμηλότερων φόρων, λιγότερες ρυθμίσεις και χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Όσον αφορά τους καθοδικούς κινδύνους, ένα σκηνικό υψηλότερων δασμών και σχετικού εμπορικού πολέμου, αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και συνεπώς τις μειώσεις επιτοκίων και η δημοσιονομική απειθαρχία είναι πιθανό να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τελικά για τις αμερικανικές εταιρείες.
Ο Τραμπ αναμένεται ευρέως να εστιάσει στη φορολογική μεταρρύθμιση. Στόχος του είναι να επεκτείνει τις λήγουσες διατάξεις του νόμου περί μειώσεων φόρων και θέσεων εργασίας (TCJA) και να καταστήσει μόνιμες τις φορολογικές διατάξεις. Σχεδιάζει να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή εταιρικού εισοδήματος από 21% σε 15% για την εγχώρια παραγωγή, ενδεχομένως επαναφέροντας την έκπτωση για τις εγχώριες παραγωγικές δραστηριότητες. Ο Τραμπ έχει προτείνει επίσης φορολογικά οφέλη για τους πολίτες των ΗΠΑ, όπως η επαναφορά της απεριόριστης αναλυτικής έκπτωσης για κρατικούς και τοπικούς φόρους (SALT). απαλλαγή των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης, του εισοδήματος φιλοδωρήματος και των υπερωριών από φόρο εισοδήματος και καθιέρωση έκπτωσης για τόκους δανείου αυτοκινήτου.
Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να αφαιρέσει αρκετούς κανονισμούς για κάθε νέο κανονισμό που προτείνεται. Αυτό δεν θα ήταν διαφορετικό από την πρώτη του θητεία. Επιπλέον, το ομοσπονδιακό μητρώο, έχει φτάσει στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν. Με το νεοσύστατο τμήμα κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, γνωστό ως DOGE, ο στόχος είναι να μειωθούν οι ρυθμίσεις και να μειωθούν οι αναποτελεσματικές κρατικές δαπάνες κατά περίπου 500 δισ. δολάρια ετησίως.
Χρηματοοικονομικά, μεταποίηση και ενέργεια είναι τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Η διόρθωση μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα στον μεταποιητικό τομέα, όπου η αύξηση της παραγωγικότητας έχει σταματήσει για περισσότερα από 15 χρόνια. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι διάφοροι υποτομείς της μεταποίησης υπόκεινται στον μεγαλύτερο αριθμό κανονισμών. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της απορρυθμιστικής πολιτικής του Τραμπ θα μπορούσε να είναι στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Ως προς το πετρέλαιο, τα θεμελιώδη μεγέθη δεν ήταν θετικά για περισσότερο από ένα χρόνο. Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών και πιθανότατα διατηρεί την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ κοντά στα υψηλά του κύκλου. Μια ισχυρή πιστωτική ώθηση στην Κίνα θα αποτελούσε θετικό υπόβαθρο για το πετρέλαιο. Στο μεταξύ, ο Τραμπ είναι πιθανό να επικεντρωθεί στο μότο «drill-baby-drill». Σκοπεύει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και να μειώσει τους χρόνους έγκρισης αδειών γεώτρησης, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία. Ενώ υπάρχουν διάφορες ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές δυνατότητες και τη σκοπιμότητα της αύξησης του αριθμού των εξεδρών, η Exxon σχολίασε πρόσφατα ότι «μια ριζική αλλαγή (στην παραγωγή) είναι απίθανη επειδή η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι, εστιάζουν στα οικονομικά αυτού που κάνουν». Ωστόσο, εάν τα φορολογικά πλεονεκτήματα για την εγχώρια παραγωγή επεκταθούν και στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους αριθμούς εξόρυξης.
Η πολιτική αποφυγής κινδύνου έναντι της Κίνας υπό το «Trump 1.0» συνεχίστηκε υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, παρά τα οκτώ χρόνια αντικινεζικής ρητορικής, οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει πλήρως την Κίνα. Ενώ το μερίδιο των εισαγωγών από την Κίνα έχει μειωθεί από 22% σε 13%, για τις μεγάλες χώρες το μερίδιο της Κίνας στις συνολικές εισαγωγές είναι συνήθως περίπου 5%. Εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς 60% σε προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα και δασμούς 10-20% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από αλλού, αυτό είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη. Η αλυσίδα εφοδιασμού είναι μια ισχυρή ιδιότυπη κινητήρια δύναμη που δημιουργεί ηγέτες και υστερούντες σε κάθε κλάδο πίσω από τους δασμούς και η σημασία της αυξάνεται εάν ένας δασμολογικός πόλεμος γίνει εμπορικός πόλεμος.