Την τρίτη εβδομαδιαία συνεχόμενη άνοδό του (με +0,8%) πέτυχε ο χρυσός, με τις συγκρατημένες απώλειες την Παρασκευής από την ισχυροποίηση του δολαρίου να μην είναι ικανές να διακόψουν το κερδοφόρο σερί του πολύτιμου μετάλλου.
Οι αβεβαιότητες σχετικά με τις πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τα νέα στοιχήματα των traders για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Fed, ανέβασαν τον χρυσό πάνω από τ ψυχολογικό όριο των 2.700 δολαρίων.
Ο χρυσός στην αγορά σποτ σήμερα υποχώρησε 0,1% στα 2.712,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures στις ΗΠΑ απώλεσαν 0,1% στα 2.747,40 δολάρια. Το ασήμι διολίσθησε 1,4% στα 30,36 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,6% στα 955,25 δολάρια και η πλατίνα κέρδισε 0,9% στα 940,70 δολάρια.
Ώθηση στα κέρδη του χρυσού έδωσαν τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον αμερικανικό δομικό πληθωρισμό την Τετάρτη, τα οποία ενίσχυσαν τις εικασίες για περισσότερες από μία μείωση επιτοκίων από τη Fed.
Οι επενδυτές προβλέπουν δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, με τον διοικητή της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, να αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα περισσότερων περικοπών σε περίπτωση περαιτέρω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Οι αγορές περιμένουν την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου ενώ οι διαφαινόμενοι δασμοί που έχει εξαγγείλει, αναμένεται να αναζωπυρώσουν εκ νέου τον πληθωρισμό και να πυροδοτήσουν εμπορικούς πολέμους, αυξάνοντας ενδεχομένως την ελκυστικότητα των πολύτιμων μετάλλων ως ασφαλή καταφύγια.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές που πρόκειται να εφαρμόσει ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ένας από τους υποστηρικτικούς παράγοντες για τον χρυσό», τόνισε ο Ντέιβιντ Μέγκερ, διευθυντής διαπραγμάτευσης μετάλλων στο High Ridge. Ο χρυσός που συχνά θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της πολιτικής αβεβαιότητας, επωφελείται από τα χαμηλότερα επιτόκια.
«Υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς θα εφαρμοστούν οι δασμοί. Πολλοί επενδυτές βλέπουν τον χρυσό ως τρόπο αντιστάθμισης για ορισμένους από τους καθοδικούς κινδύνους, ειδικά εάν αυτές οι νέες πολιτικές είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη», τόνισε ο Νίτες Σαχ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στη WisdomTree.