Τελευταία ενημέρωση 22:44
Καταβαράθρωση παρατηρείται τη Δευτέρα στην Wall Street στην πρώτη διαπραγμάτευση του Μαρτίου, καθώς το κύμα ρευστοποιήσεων πήρε φωτιά μετά την επισημοποίηση στην εφαρμογή αμερικανικών δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ σε Καναδά και Μεξικό από αύριο. Τον Φεβρουάριο, ο S&P 500 απώλεσε 1,4%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε 1,6% και ο Nasdaq διολίσθησε 4%, στον χειρότερο μήνα του από τον Απρίλιο του 2024.
Τη Δευτέρα, ο Dow Jones υποχωρεί 2,02% στις 42.953 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 2,2% στις 5.818 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώνεται 3,14% στις 18.25 μονάδες, με βαρίδι ξανά την Νvidia που κατρακυλά 9,6% ενώ και η μετοχή της Tesla χάνει 4,3%. Όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ, Καναδάς και Μεξικό «δεν έχουν άλλο περιθώριο ελιγμών» για να αποφύγουν τους τελωνειακούς δασμούς. «Δεν υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς για το Μεξικό και τον Καναδά.
Οι δασμοί είναι γεγονός. Θα μπουν σε εφαρμογή», τόνισε ενώ επεσήμανε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Αργεντινή, χαρακτηρίζοντας τον Χαβιέρ Μιλέι ως «σπουδαίο ηγέτη και πρόεδρο». Λίγο νωρίτερα, ειδοποίησε τους Aμερικανούς αγρότες για επικείμενους δασμούς σε «ξένα προϊόντα», λέγοντάς τους να ετοιμαστούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εντός των ΗΠΑ.
«Προς τους σπουδαίους αγρότες των ΗΠΑ: Ετοιμαστείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε πολλά αγροτικά προϊόντα που θα πωλούνται εντός των ΗΠΑ. Οι δασμοί θα ισχύουν για ξένα προϊόντα στις 2 Απριλίου. Καλή διασκέδαση!» ήταν το μήνυμά του. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι δασμοί θα είναι ένα σοκ για την οικονομία» τονίζουν αναλυτες ενώ την Παρασκευή θα έρθουν στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου, με τους traders να προσπαθούν να διαβάσουν τις προθέσεις της Fed για τα επιτόκια (η FOMC συνεδριάζει 19 Μαρτίου).