Ο Τραμπ στέλνει σε υψηλά 3,5 ετών το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τραμπ στέλνει σε υψηλά 3,5 ετών το πετρέλαιο

Στα ύψη έχει οδηγήσει το πετρέλαιο η επικείμενη απόφαση των ΗΠΑ για παραμονή ή όχι στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως είναι γνωστό η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ε.Ε. Έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του στις 12 Μαΐου.
Το αμερικανικό αργό ξεπέρασε τη Δευτέρα τα 70 δολάρια το βαρέλι καθώς οι επενδυτές θεωρούν πιθανή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου καταγράφουν άνοδο 0,9% στα 70,37 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2014.

Μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία (η οποία αφορά ουσιαστικά σε περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), θα επέφερε επιπτώσεις στις εξαγωγές αργού ενώ θα οδηγούσε και σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Το Ιράν, από την πλευρά του θεωρεί τη στάση των ΗΠΑ «απαράδεκτη» ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Amir Hossein Zamaninia κάνοντας μια εκτίμηση για την πορεία της τιμής του πετρελαίου σημειώνει ότι μια ιδανική τιμή θα ήταν εκείνη που θα κυμαινόταν από 60-65 δολάρια το βαρέλι.

Φυσικά, αυτός ο στόχος είναι αρκετά χαμηλότερος από εκείνον που έχει θέσει η Σαουδική Αραβία η οποία ιδανικά θα ήθελε να δει το πετρέλαιο να κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider