Δεύτερη ημέρα απωλειών για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη ημέρα απωλειών για το πετρέλαιο
Επέκτεινε τις απώλειές του το πετρέλαιο την Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά το sellοff της Τρίτης για να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μιας εβδομάδας

Επέκτεινε τις απώλειές του το πετρέλαιο την Τετάρτη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά το sellοff της Τρίτης για να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο μιας εβδομάδας, λόγω της αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ όπου καταγράφηκε εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ωστόσο οι τιμές κατάφεραν να ανέβουν αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά της συνεδρίασης, παίρνοντας ώθηση από την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τα αντίποινα που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ κατά του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες πετρελαίου στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 33 σεντς, ή σχεδόν 0,5%, στα 73,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 60 σεντς ή 0,8% στα 76,58 δολάρια το βαρέλι.

Ο τυφώνας Μίλτον μπορεί να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Tariq Zahir, διευθύνων σύμβουλος της Tyche Capital Advisors. Επίσης, το ότι η Κίνα δεν ανακοινώνει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας και η προοπτική του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, να πλημμυρίσει την αγορά με αργό είναι επίσης πτωτικοί παράγοντες για το πετρέλαιο, επισήμανε.

Από την άλλη πλευρά, ο κύριος ανοδικός παράγοντας για το πετρέλαιο είναι τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ για να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ο Ζαχίρ. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το πρωί της Τετάρτης καθώς πλησιάζει η επίθεση εναντίον του Ιράν. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι το χτύπημα του Ισραήλ θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και ιδιαίτερα εκπληκτικό», σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Ο κίνδυνος για την ανοδική πορεία πιθανότατα υπερτερεί των κινδύνων για την καθοδική πορεία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», τονίζει χαρακτηριστικά ο Zahir.

Αν και οι τιμές πέφτουν, η Goldman Sachs βλέπει το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent να εκτινάσσεται κατά 10 έως 20 δολάρια το βαρέλι εάν μια ισραηλινή επίθεση διαταράξει την παραγωγή ιρανικού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με σημείωμα της σε επενδυτές την Τρίτη.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Απώλειες για έκτη συνεδρίαση καθώς το δολάριο ανεβαίνει

Ευρωαγορές: Σε πράσινο έδαφος οι δείκτες με φόντο την Κίνα - «Βουτιά» σχεδόν 7% της Bayer

Πρακτικά Fed: Διχασμένα τα μέλη για τη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider