Πετρέλαιο: «Αφήνει» τα υψηλά 3,5 ετών με το βλέμμα στον Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: «Αφήνει» τα υψηλά 3,5 ετών με το βλέμμα στον Τραμπ

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, υποχωρώντας από τα υψηλά 3,5 ετών τα οποία άγγιξαν τη Δευτέρα, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα Τρίτη (στις 21:00 ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν η Ουάσινγκτον θα παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, οι εξαγωγές του ιρανικού αργού πετρελαίου αναμένεται να δεχθούν βαρύ πλήγμα, επιφέροντας σοβαρότατες αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου.

Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου υποχωρούν κατά 0,9% στα 70,10 δολάρια το βαρέλι, μόλις μία μέρα μετά την εκτόξευσή τους στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 3,5 ετών.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχωρούν κατά 0,7% στα 75,64 δολάρια, μετά την άνοδο 1,7% που κατέγραψαν χθες Δευτέρα.

«Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη Συμφωνία του Ιράν αύριο στον Λευκό Οίκο στις 14:00 (τοπική ώρα)», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος με χθεσινή του ανάρτηση στο Twitter.

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που είχε υπογραφεί το 2015 η οποία επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα άρση μέρους των κυρώσεων που επιβάλλονταν στη χώρα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει προθεσμία ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» αυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider