Σε άνοδο του «μαύρου χρυσού» ποντάρουν οι επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε άνοδο του «μαύρου χρυσού» ποντάρουν οι επενδυτές

Σε υψηλό 3,5 ετών σκαρφάλωσε η τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, παράδοσης Ιουνίου, καταγράφουν άνοδο 2,24% στα επίπεδα των 70,60 δολαρίων το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 3,5 ετών, ήτοι από τα τέλη του 2014.

Αντίστοιχα, τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent διαπραγματεύονται στα 76,21 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 2% και όχι μακριά από τα επίπεδα των 76,34 δολαρίων της Δευτέρας, οπότε και επίσης άγγιξαν υψηλό 3,5 ετών. Πρόκειται για μια ανοδική πορεία που είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες.

«Η απόφαση του Τραμπ θα επηρεάσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, γεγονός που θα αυξήσει την αβεβαιότητα στην αγορά του ‘μαύρου χρυσού’», σχολιάζει ο William O'Loughlin, αναλυτής στη Rivkin Securities. «Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, η τιμή του πετρελαίου brent δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 90 δολάρια το βαρέλι», προβλέπει ο ίδιος.

Η τιμή του μαύρου χρυσού εξακολουθεί να λαμβάνει ώθηση από την πολιτική που εφαρμόζουν ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία για πλαφόν στην παραγωγή.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα «δεσμεύτηκε» να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου μετά την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το Ιράν η οποία βρισκόταν σε ισχύ από το 2015 και να επιβάλει εκ νέου «τις μεγαλύτερες οικονομικές κυρώσεις» κατά της χώρας, η οποία αποτελεί επίσης μέλος του ΟΠΕΚ.

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει «χτύπημα» για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τα οποία παραδοσιακά όταν μειώνονται είθισται να οδηγούν σε υψηλότερες τιμές.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε που θα κάτσουν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω των ανακοινώσεων του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίς κλπ, αναφέρει ο επικεφαλής της Axi Trader, Greg McKenna. «Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική τάση», σημειώνει.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι κυρώσεις κατά της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του καρέλ θα αφαιρούσε έναν μεγάλο όγκο αποθεμάτων από την αγορά, περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν ληφθεί ως βάση η τελευταία φορά που είχαν επιβληθεί κυρώσεις .

Από την πλευρά του το Ιράν δια στόματος του θρησκευτικού του ηγέτη, Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν φοβάται τις κυρώσεις των ΗΠΑ. «Δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα», δήλωσε ο Χαμενεΐ σημειώοντας ότι ο Τραμπ ανέφερε «δέκα ψέματα» στην ομιλία του και προσθέτοντας ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου τρομοκράτησαν τον ιρανικό λαό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider