«Αιμορραγεί» το ΧΑ – Μειώνονται συνεχώς οι εισηγμένες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αιμορραγεί» το ΧΑ – Μειώνονται συνεχώς οι εισηγμένες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών γιόρτασε πριν από λίγες ημέρες την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της CNL Capital, η οποία ήταν μάλιστα και η πρώτη εταιρεία που πραγματοποίησε δημόσια προσφορά μετοχών από το 2014 και την ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Και όμως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι απ’ αυτή την εβδομάδα ακόμη πιο φτωχή καθώς την Παρασκευή κατέβηκαν από το ταμπλό η Αθηνά ΑΤΕ και η Κορρές.

Έτσι συνεχίζεται μια τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής τα τελευταία χρόνια. Οι Αθηνά ΑΤΕ και Κορρές ήταν οι πρώτες δύο εταιρείες που διαγράφηκαν από το ΧΑ το 2018 αλλά είχαν προηγηθεί 19 εταιρείες το 2017 και άλλες 22 εταιρείες το 2016. Από το 2010 έως και σήμερα έχουν διαγραφθεί από το ΧΑ συνολικά 101 εισηγμένες.

Αντίθετα οι εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια γίνονται με το… σταγονόμετρο. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών εταιρειών που έγιναν μετά το 2010 ήταν υποχρεωτικές από εταιρείες που λόγω της μορφής τους πρέπει να είναι εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η CNL Capital η οποία πραγματοποίησε και την πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών μετά την ΕΛΤΕΧ Άνεμος το 2014. Το διάστημα 2014-2018 μπήκαν άλλες τέσσερις εταιρείες στο Χρηματιστήριο (BriQ ΑΕΕΑΠ, ICI ΑΕΕΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Cenergy Holdings) αλλά χωρίς δημόσια εγγραφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαγραφή εταιρειών από το ΧΑ δεν αφορά μόνο προβληματικές εταιρείες, αλλά και επιχειρήσεις που διαθέτουν ισχυρά οικονομικά μεγέθη και εμφανίζουν κέρδη. Πρόκειται είτε για θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων είτε για εταιρείες που αλλάζουν χέρια με τους νέους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν το σύνολο των μετοχών.

Η «άπνοια» που επικρατεί στο μέτωπο του Χρηματιστήριου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ δεν βοηθούν καθόλου υποθέσεις όπως αυτή τη Folli Follie. Μάλιστα, τα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης που εμφανίζει η ελληνική οικονομία δεν φθάνουν ακόμη για να αυξηθούν οι εισηγμένες.

«Παρά τις διαρκείς δράσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τα σημάδια απαρχής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ώστε να υπάρξει δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών από τις ελληνικές επιχειρήσεις», σημείωνε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος Τάσος Ιωσηφίδης σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσίευση της τριμηνιαίας έκθεσης της εταιρείας «Global IPO trends: Q2 2018».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider