Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να «ηρεμήσει τα πνεύματα»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να «ηρεμήσει τα πνεύματα»
Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν κρατούν σε «εγρήγορση» την αγορά.

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη εν όψει της πρόθεσης της Σαουδικής Αραβίας να αναλάβει έναν «υπεύθυνο ρόλο» στις ενεργειακές αγορές.

Ωστόσο, η νευρικότητα των επενδυτών παραμένει σχετικά με την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeh, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αγορά δεν έχει περιθώρια να αντικαταστήσει το ιρανικό πετρέλαιο.

«Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας βρίσκεται κοντά στο ανώτατο επίπεδό της και δεν έχουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να αντλούν μεγαλύτερους όγκους και να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο του Ιράν », ανέφερε ο υπουργός.

Η Ουάσινγκτον πιέζει τους συμμάχους της να σταματήσουν εντελώς τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στους ιρανικούς πετρελαϊκούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς το Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, ενθαρρύνει άλλους παραγωγούς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, άλλα μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, να αντλήσουν περισσότερα για να καλύψουν τα ελλείμματα.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εξαγωγές του πετρελαίου δεν μπορούν να μειωθούν στο μηδέν λόγω των υψηλών επιπέδων ζήτησης στην αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφονται στα 79,62 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 21 σεντς ή 0,3%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημειώνουν πτώση κατά 10 σεντς, στα 69,26 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider