Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία
Το 2018 μειώθηκε η παραγωγή αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία κατά 9%, ενώ και οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο κατέγραψαν κάθετη πτώση της τάξης του 46,5%!

Ο φόβος για το Brexit αφήνει ολοένα βαθύτερες πληγές στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Την προηγούμενη χρονιά κατασκευάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,52 εκατομμύρια οχήματα, που συνιστούν μείωση 9,1% σε σχέση με το 2017 και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη πτώση από την περίοδο της τραπεζικής κρίσης τη διετία 2008/2009. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία του Συνδέσμου Αυτοκινητοκατασκευαστών και Εμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας, SMMT, ο οποίος κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου και για την κάθετη πτώση των επενδύσεων στον κλάδο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του SMMT, Μike Hawes, οι επενδύσεις στον τομέα του αυτοκινήτου περιορίστηκαν το 2018 λόγω του φόβου για το επερχόμενο Brexit σε 588,6 εκατ. λίρες στερλίνες (περίπου 673,51 εκατ. ευρώ) και ισοδυναμούν με μία τρομερή μείωση της τάξης του 46,5%. Περίπου κατά ένα τρίτο είχαν μειωθεί οι επενδύσεις στον τομέα του αυτοκινήτου και πρόπερσι, οπότε τα πράγματα είναι όντως σοβαρά. «Ο κλάδος βρίσκεται σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hawes και πρόσθεσε, ότι «η ανασφάλεια γύρω από το Brexit έχει προκαλέσει ήδη τεράστια ζημιά στην παραγωγή, στις θέσεις εργασίας και στις επενδύσεις». Ο πρόεδρος του συνδέσμου SMMT υπογράμμισε μάλιστα, ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα, μπροστά σε εκείνα που θα συμβούν στον κλάδο σε περίπτωση άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, μία έξοδος χωρίς συμφωνία μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ θα προκαλούσε περίπου 3.000 ευρώ αύξηση στις τιμές των αυτοκινήτων, που θα εξάγονται από τη χώρα με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ερευνα της εταιρείας συμβούλων Pricewaterhouse Coopers καταλήγει σε ένα δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί έως το 2022 η παραγωγή οχημάτων στη Βρετανία κάτω από το ψυχολογικό όριο του ενός εκατομμυρίου, κάτι που θα σήμαινε μία δραματική πτώση γύρω στο 60%. Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε μεν το 2016, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν πλέον να επαληθευτεί με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Aυτή τη στιγμή απασχολούνται στη Μεγάλη Βρετανία περίπου 850.000 άτομα στη βιομηχανία αυτοκινήτου, η οποία θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος βιομηχανικός κλάδος βρίσκεται σε συνεχή κάμψη από το 2016 και μετά, οπότε πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit και από τότε καταγράφεται σταθερή μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider