Υβριδική καινοτομία Skoda

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υβριδική καινοτομία Skoda

H Skoda έχει ανακοινώσει ήδη την παρουσίαση ενός πρωτότυπου συμπαγούς SUV στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, που ξεκινά στις 6 Μαρτίου, με την ονομασία Vision X. Το μοντέλο αποτελεί τον προπομπό ενός crossover πόλης στο μέγεθος των Seat Arona και Renault Captur, ωστόσο θα είναι και ένα από τα πιο καινοτόμα υβριδικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τη Skoda, θα διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης διπλού καυσίμου, βενζίνης και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), καθώς και δύο ηλεκτρικούς κινητήρες: έναν που θα παίζει και το ρόλο της γεννήτριας σε άμεση σύνδεση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν που θα δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα χαρακτηριστικά τετρακίνησης στο Vision X.

Βασικός κινητήρας θα είναι ο νέος τετρακύλινδρος 1.5 TSi G-Tec, ο οποίος θα αποδίδει 130 ίππους και 250 Nm και θα δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς. Ένας ηλεκτρικός κινητήρας που θα παίζει το ρόλο μίζας και γεννήτριας, θα υποβοηθά την εκκίνηση του θερμικού κινητήρα, ενώ ένας ακόμα θα είναι τοποθετημένος στους πίσω τροχούς. Αυτός θα αντλεί ενέργεια από μια μικρή συστοιχία μπαταριών που θα είναι ενσωματωμένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου και θα κινεί τους πίσω τροχούς, αποδίδοντας μέγιστη ροπή 70 Nm όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

Η φόρτιση των μπαταριών θα μπορεί να γίνει τόσο κατά το φρενάρισμα όσο και από τη γεννήτρια, ενώ η χωρητικότητά τους θα εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για μια μέγιστη απόσταση 2 χιλιομέτρων. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα τροφοδοτείται τόσο από βενζίνη, όσο και από φυσικό αέριο, μέσω δύο δεξαμενών. Αυτές θα είναι τοποθετημένες η μια κάτω από το χώρο των αποσκευών και η άλλη κάτω από το πίσω κάθισμα. Ανάμεσά τους θα υπάρχει ένα μικρής χωρητικότητας δοχείο βενζίνης –όπως μπορείτε να δείτε και στο αναλυτικό σχήμα «φάντασμα» στη συνέχεια.

Η αυτονομία του υβριδικού αυτού συστήματος κίνησης θα ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα, ενώ η κατανάλωση αναμένεται πολύ χαμηλή –αλλά δεν ανακοινώνεται προς το παρόν- με τις εκπομπές CO2 να μην ξεπερνούν τα 89 γρ./χλμ. Ταυτόχρονα όμως, το Vision X θα έχει εντυπωσιακές επιδόσεις, καθώς η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα θα ολοκληρώνεται σε 9,3 δλ., ενώ η μέγιστη ταχύτητα θα ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα.

Το Vision X δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στη γκάμα της Skoda, με όποιο όνομα και αν επιλεγεί τελικά, πριν το 2019, αποτελεί ωστόσο μια πρώτη απόδειξη της δυναμικής αλλά και της πρωτοτυπίας της Skoda, στην πορεία της για την ηλεκτρική εποχή των αυτοκινήτων.

Υβριδική καινοτομία Skoda
Υβριδική καινοτομία Skoda
Υβριδική καινοτομία Skoda

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider