Ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι πλέον στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη δημιουργίας και διατήρησης ενός ρυθμού ανάπτυξης υπερδιπλάσιου του μέσου κοινοτικού (2,3% φέτος έναντι 1% ανόδου του ΑΕΠ ανά την ΕΕ). Με την παραδοχή πως αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης τότε θα επιτυγχάναμε το ήμισυ από την επίδοση αυτή.
Είναι ξεκάθαρο πως πια η ανάπτυξη δεν θα είναι μία «εύκολη» υπόθεση. Η οικονομία θα πρέπει να διασφαλίζει την «παραγωγή» ισχυρών πλεονασμάτων περί το 2% του ΑΕΠ τα οποία υποχρεώνουν σε διαρκή περιορισμό όχι μόνο γενικά της δημόσιας κατανάλωσης (-0,4% φέτος, -1,2% το 2024 και -0,3% το2025), αλλά ακόμη και των δημοσίων επενδύσεων.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως καθώς ισχύουν συνθήκες σχετικά χαμηλής ιδιωτικής κατανάλωσης (τις οποίες «επιτάσσει» η πολιτική συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων), υπάρχει μόνο μία αναπτυξιακή διέξοδος: οι επενδύσεις.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη γνώμη του για τον εν λόγω νέο προϋπολογισμό (πρόγραμμα σταθερότητας) αναφέρει πως «η σωρευτική μεταβολή του ΑΕΠ την περίοδο 2022-2026 χωρίς την επίδραση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα περιοριζόταν σε 5,1% έναντι 10,7%» που αναμένεται αν προστεθεί και η επίδρασή του.
Το πιο σημαντικό είναι πως δεν μιλάμε απλά για κοινοτικό «χρήμα» που τονώνει την ανάπτυξη, αλλά για την «υπεραξία» που αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει. Στο επίσημο κείμενο που εστάλη από το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες για τον νέο προϋπολογισμό εξηγείται πως μόνο το 1/3ο από την επιπλέον ώθηση στο ΑΕΠ προέρχεται άμεσα από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια των 30,5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Η υπόλοιπη ώθηση αναμένεται μέσα από τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνδέονται όλα αυτά τα έργα, οι οποίες θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2026…
Να πούμε για μία ακόμη φορά πως δεν μιλάμε πλέον για μία… απογείωση του ΑΕΠ. Στόχος είναι να διασφαλισθεί η άνοδός του κατά 2,3% φέτος, κατά 3% την προσεχή 2ετία και κατά 2,1% το 2026, το έτος δηλαδή κατά το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σχέδιο Ανάκαμψης. Μετά… τα πράγματα θα είναι (αναπτυξιακά) ακόμη πιο δύσκολα αν δεν δημιουργηθεί έως τότε μία «εσωτερική» δυναμική….