Επισφραγίσθηκαν τα πλεονάσματα, να τελειώνουμε και με τα «ανοίγματα» σε ισοζύγιο, ακρίβεια, ανεργία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δεν είναι πως δεν το περιμέναμε, αλλά είναι καλό που επιβεβαιώθηκε τόσο πανηγυρικά. Ο λόγος για τις επιδόσεις στα δημοσιονομικά της χώρας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα επισφραγίσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, όπως και η μεγάλη ταχύτητα απομείωσης του χρέους (ως αναλογία του ΑΕΠ). Επιτυγχάνει έτσι και με το παραπάνω η χώρα μας όσα ορίζουν οι νέοι – δύσκολοι - δημοσιονομικοί κανόνες σε μία Ευρώπη που παλεύει με τα ελλείμματα, με σχεδόν ένα στα τρία κράτη να μην έχει καν καταθέσει στις Βρυξέλλες προϋπολογισμό για το 2025 (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας).

Να πούμε επίσης πως οι εν λόγω Φθινοπωρινές Προβλέψεις της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το «πακέτο» συστάσεων της Κομισιόν που θα ακολουθήσει στις 26/11 (με τον ελληνικό προϋπολογισμό να έχει φτάσει εν τω μεταξύ στη Βουλή) αποδεικνύουν και πάλι πως λόγω του υψηλού χρέους τα περιθώρια για παροχές και για φοροελαφρύνσεις είναι πολύ στενά. Είναι στενά ακριβώς γιατί η χώρα είναι σε συνεχή έλεγχο και θα πρέπει να δείχνει συνεχώς «καλό πρόσωπο» προς τους θεσμούς και προς τις αγορές.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι αυτά τα πλεονάσματα έγιναν με την «πλάτη» που έβαλαν (και συνεχίζουν να βάζουν) πολίτες και επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να μειωθούν αυτά τα βάρη και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει και άλλος «χώρος». Επιπλέον «χώρος» μπορεί να υπάρξει όμως μόνο αν μειωθεί η φοροδιαφυγή και η σπατάλη, αλλά και μόνο αν αυξηθεί και άλλο η αναπτυξιακή δυναμική. Γιατί προφανώς πρέπει να αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα πέτυχε φέτος υπερδιπλάσιο ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο η ΕΕ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως τούτο δεν αρκεί μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση της Επιτροπής ανέδειξε και τουλάχιστον τρία μέτωπα: το μεγάλο «άνοιγμα» στο εξωτερικό ισοζύγιο που μάλιστα αναμένεται να ενισχυθεί το 2025 (έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), το «φρένο» στη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 9% του εργατικού δυναμικού την προσεχή 2ετία, αλλά και έναν πληθωρισμό που και φέτος θα αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν της ΕΕ (3% το εναρμονισμένος και 3,4% ο δομικός) και προς το 2026 θα σταθεροποιηθεί σε ρυθμό ανόδου περί το 2% (αν δεν υπάρξει άλλη κρίση τιμών). Με άλλα λόγια θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και οι εξαγωγές, θα πρέπει να δημιουργηθούν πιο πολλές (και πιο καλά αμειβόμενες) θέσεις εργασίας, αλλά και θα πρέπει να περιορισθεί η φθορά της ακρίβειας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που σήμερα ροκανίζουν τα οφέλη που δημιουργούνται.

Τα παραπάνω «ανοίγματα» στην πραγματική οικονομία απαιτούν εντατική και συνεκτική προσπάθεια για να κλείσουν, γιατί συνδέονται με πληγές που μένουν ανοικτές δεκαετίες. Απαιτούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν κάνει πλήρως τον κύκλο τους και την επιτάχυνση σε έργα και παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί (και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης) και ίσως χαμηλώνουν «ρυθμούς». Απαιτούν επίσης  ειλικρινή απολογισμό σε πολιτικές που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και αλλαγή πλεύσης όπου χρειάζεται. Και βεβαίως απαιτούν στήριξη και συναίνεση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και την αποδοχή και την σύμπλευση της αγοράς και της κοινωνίας.

Είναι λοιπόν σημαντικό που η Ελλάδα δεν παλεύει αυτήν την περίοδο με «δίδυμα ελλείμματα». Είναι σημαντικό που στα δημοσιονομικά πάει καλά, αλλά δεν έχει εκλείψει το έλλειμμα στο εξωτερικό πεδίο κάτι που δείχνει πως  πραγματική οικονομία δεν έχει βγει ακόμη πλήρως στο «ξέφωτο». Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη όλων όσων πρέπει να διαφυλάξουν όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και να δρομολογήσουν όσα μπορούν να γίνουν.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» σε 2 εταιρείες για κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης νεφρών από χοίρους σε ανθρώπους

23:45

Γροιλανδία: Ο πρωθυπουργός προτείνει εκλογές στις 11 Μαρτίου

23:32

Το ΥΠΕΝ ζητά να διακοπούν οι εργασίες σε υπό ανέγερση ξενοδοχείο στο Σαρακίνικο Μήλου

23:19

Έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα δ' τριμήνου η Alphabet - Στα 96,47 δισ. δολάρια

23:11

Το ράλι της Palantir «έβαψε» πράσινους τους δείκτες στην Wall Street

22:55

Τραμπ: Οι Παλαιστίνιοι «θα ήθελαν πολύ» να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας

22:46

Μικρές απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τις εμπορικές εντάσεις

22:29

Διαδοχικοί σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού - 4,8 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

22:21

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής EE: Ικανοποίηση για την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων για την άμυνα

22:13

Κλήρωση Τζόκερ 4/2/2025: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης σήμερα - Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:00

Τουρκία: Καθηγητής γεωολογίας δεν αποκλείει τσουνάμι επτά μέτρων στη Θάλασσα του Μαρμαρά

21:48

Νέο ρεκόρ για τον χρυσό εν μέσω του εμπορικού πολέμου Κίνας - ΗΠΑ

21:42

Κλήρωση Eurojackpot 4/2/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:35

Μεξικό: Αρχίζει η ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών στα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες

21:23

GM: Κόβει 1.000 θέσεις εργασίας στην Cruise - «Ναυάγησε» το project των ρομποτικών ταξί

21:17

ΕΑΕΕ: Να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα το ποσοστό της ιδιωτικής ασφάλισης

21:04

Ζελένσκι: Είμαστε ανοιχτοί σε αμερικανικές επενδύσεις στις σπάνιες γαίες

20:53

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας - Το είχε υποσχεθεί προεκλογικά

20:41

Καφές: Ολοταχώς προς το μεγαλύτερο ανοδικό σερί τα τελευταία 45 χρόνια

20:33

Αγρότες: Αυξάνεται η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις - 13 «μπλόκα» στην Κεντρική Μακεδονία

20:21

Τουρισμός: Η ακτινογραφία των ρεκόρ του 2024

20:15

Υπ. Υποδομών: Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος

20:10

Ρωσία: Αδύναμο ρούβλι, κυρώσεις και κακή συγκομιδή οι «υπαίτιοι» για τον πληθωρισμό

20:09

Το Μεξικό απαξιώνει την επιβολή δασμών από τον Ισημερινό

20:06

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν απαντήσεις στις καταγγελίες για παρεμπόδιση της έρευνας για τα Τέμπη

19:57

Νότια Αφρική: Επικοινωνία Ραμαφόζα - Μασκ στον απόηχο των κατηγοριών Τραμπ

19:49

ΗΠΑ: Σήμερα η συνομιλία Τραμπ - Σι για τους δασμούς - «Όλα εξαρτώνται από το αφεντικό»

19:37

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πιθανές νέες μειώσεις επιτοκίων - Πλησιάζουμε στον στόχο για τον πληθωρισμό

19:31

Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό

19:25

Γάζα, Σαουδική Αραβία και Ιράν στο επίκεντρο των επαφών Τραμπ - Νετανιάχου

gazzetta
gazzetta reader insider insider