Τέλη κυκλοφορίας: Έσοδα τουλάχιστον 1,15 δισ. ευρώ προσδοκά το ΥΠΟΙΚ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλη κυκλοφορίας: Έσοδα τουλάχιστον 1,15 δισ. ευρώ προσδοκά το ΥΠΟΙΚ

Να επαναλάβει την περυσινή εισπρακτική επίδοση από τα τέλη κυκλοφορίας επιδιώκει η κυβέρνηση, με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να είναι σε επιφυλακή και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα τέλη κυκλοφορίας.

Πέρυσι, τα δημόσια έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας σημείωσαν αύξηση 3,38% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στο 1,15 δισ. ευρώ, από 1,11 δισ. ευρώ το 2016.

Το θετικό ήταν πως σε χαμηλά επίπεδα έμεινε ο αριθμός εκείνων που πλήρωσαν τα τέλη με καθυστέρηση. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2018 τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανήλθαν σε 74 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και τον Ιανουάριο του 2017.

Πάντως η εξέλιξη αυτή δεν καθησυχάζει την ηγεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία «κυνηγά» όσους δεν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας. Να σημειωθεί πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία που σχετίζονται με οφειλές σχετικές με τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σήμερα στα 358 εκατ. ευρώ.

Το χρέος αυτό διογκώθηκε κυρίως στα χρόνια της κρίσης οπότε πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν και να μην πληρώσουν τα τέλη και να μην παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στην εφορία. Σε βάρος κάποιων εξ αυτών των οφειλετών έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

-Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000

τέλη κυκλοφορίας

-Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005

τέλη κυκλοφορίας

-Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010

τέλη κυκλοφορίας

-Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων

τέλη κυκλοφορίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider