Σύνοδος για το Brexit: Ναι σε ευέλικτη παράταση λέει ο Τσίπρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος για το Brexit: Ναι σε ευέλικτη παράταση λέει ο Τσίπρας
Στηρίζει ο Τσίπρας την ευέλικτη παράταση που ζητά η Μέι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις βρίσκονται εκ νέου σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Μόλις καταστεί δυνατή η έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης, τότε η η ΕΕ είναι ανοιχτή να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση της Βρετανίας δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο» είπε η κ. Μέι, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».

«Ξέρω πως πολλοί από τους ηγέτες των κρατών - μελών θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Στηρίζει ο Τσίπρας την ευέλικτη παράταση που ζητά η Μέι

Την πρόταση για μια ευέλικτη παράταση του Brexit αναμένεται να στηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ευέλικτη αυτή παράταση θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνόδους Κορυφής για το Brexit.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι για την ίδια «είναι πολύ σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές», σημειώνοντας ότι «αυτό εγγυάται τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Μπαρνιέ: Η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό

Την άποψη ότι η όποια παράταση πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό εξέφρασε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά την είσοδό του στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Το σημαντικότερο είναι αυτή η παράταση να είναι χρήσιμη και να εξυπηρετεί ένα σκοπό. Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας, είπε, προσθέτοντας πως «τώρα εναποκείται στους ηγέτες να αποφασίσουν».

Μακρόν: Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τη συμφωνία για το Brexit

Μήνυμα ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit, έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»:

  • Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί.
  • Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ
  • και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά της Βρετανίας. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις «φήμες» για παράταση διαρκείας, σημείωσε: «Καμία μακροπρόθεσμη παράταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιος ο λόγος για μια τέτοια παράταση, ποιο είναι το πολιτικό πλάνο που τη δικαιολογεί, ποιες είναι οι σαφείς προτάσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider