Η Ευρώπη προειδοποιεί την Τουρκία που συνεχίζει τον «χαβά» της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη προειδοποιεί την Τουρκία που συνεχίζει τον «χαβά» της
«Σοβαρή ανησυχία» εκφράζει η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ώρα που η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να πραγματοποιήσει τις δικές της έρευνες, «καμπανάκι» χτύπησε για ακόμη μια φορά από τις Βρυξέλλες με την Φρεντερίκα Μογκερίνι, την ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, να εκφράζει την «σοβαρή ανησυχία»της για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», επισήμανε η Φ. Μογκερίνι, ενώ αναφέρθηκε και στη θέση που εκφράστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σίμπιου την περασμένη εβδομάδα, η οποία όπως είπε, είναι και η «ξεκάθαρη θέση που εξέφρασαν σήμερα οι υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που η Τουρκία τραβάει το σκοινί στη Μεσόγειο. Οι υπουργοί εξωτερικών και ο οικονομικών ανακοίνωσαν χθες την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα ξεκινούσε και η εκτεταμένη Τουρκική άσκηση, «Θαλασσόλυκος», σε Μαυρη Θαλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να διαμηνύει πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει με κάνεναν τρόπο στα δικαιώματα και τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της. Η Άγκυρα προσπαθεί με χιλιάδες στρατιώτες και εκατοντάδες πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα να κάνει επίδειξη δύναμης. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που κάνουν λόγο για τη συμμετοχή 25.900 στρατιωτών, 131 πλοίων, 57 μαχητικών αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων. Μάλιστα η Άγκυρα έδειξε τις προθέσεις της με δύο παραβιάσεις σε Οινούσσες και Χίο λίγες ώρες μετά την έναρξη της άσκησης. Συνολικά τρία τουρκικά F16 που έκαναν υπερπτήσεις λίγα λεπτά πριν από τις 16.00 χθες το απόγευμα αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

«Mε αυτή την άσκηση θέλουμε να δείξουμε πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τη χώρα μας και να την προστατέψουν. Είμαστε αποφασισμένοι για τα δικαιώματα μας, τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Αυτή ή άσκηση δείχνει πως δεν θα υποχωρήσουμε με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Αν και φρόντισαν να κάνουν παραβιάσεις, οι Τούρκοι τουλάχιστον στην πρώτη φάση της άσκησης περιορίζονται κοντά στα τουρκικά παράλια, αποφεύγοντας να δεσμεύσουν περιοχές σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Ο γαμπρός του Ερντογάν πάντως γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Κύπρο. «Που θα κάνουμε έρευνες; Στα δικά μας χωρικά ύδατα. Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη κανενός. Εμείς εκεί έχουμε δικά μας χωρικά ύδατα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" έχει δικά της χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπ. Αλμπαϊράκ.

Το θέμα συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να δηλώνει πως «η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το μήνυμα νομίζω ότι έγινε δεκτό από όλους, ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων. Εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider