Προκαλεί η Άγκυρα: Παρουσίασε την κυπριακή ΑΟΖ ως τουρκική σε ξένους διπλωμάτες (χάρτης)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προκαλεί η Άγκυρα: Παρουσίασε την κυπριακή ΑΟΖ ως τουρκική σε ξένους διπλωμάτες (χάρτης)
Ήταν η πρώτη φορά που στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλέστηκαν ξένοι διπλωμάτες προκειμένου να τους εξηγήσουν τις θέσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα, δείχνοντας σε ξένους διπλωμάτες στο υπουργείο Εξωτερικών χάρτη στον οποίο, σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά, αποδεικνύεται πως οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ήταν η πρώτη φορά που στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλέστηκαν ξένοι διπλωμάτες προκειμένου να τους εξηγήσουν τις θέσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συνάντηση συμμετείχαν διπλωμάτες από Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν πως οι γεωτρήσεις γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και σε περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Στον χάρτη που έδειξαν:

  • Σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις οποίες γίνονται εργασίες γεώτρησης.
  • Σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος «αδειοδότησε» την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.
  • Σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

σ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διπλωμάτες υποστήριξαν πως η μη λύση του Κυπριακού δημιουργεί «γκρίζες» περιοχές στην ΑΟΖ, στην οποία δραστηριοποιούνται ξένες εταιρείες, γεγονός που η Τουρκία χαρακτηρίζει απαράδεκτο.

Παράλληλα οι διπλωμάτες υποστήριξαν πως στις περιοχές που θεωρούνται «γκρίζες» οι ξένες εταιρείες δρουν μονομερώς, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.

Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, για το Μπαρμπαρός οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθει από το ψευδοκράτος.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider