Στην τελική ευθεία για τη «νέα εποχή» το αεροδρόμιο Ρόδου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για τη «νέα εποχή» το αεροδρόμιο Ρόδου
Εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν τα έργα στο αεροδρόμιο Ρόδου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το insider.gr παρουσιάζει την «ακτινογραφία» του «Διαγόρας»

Η Ρόδος είναι ένας διεθνώς δημοφιλής τουριστικός προορισμός με εκατομμύρια επισκέπτες να την επιλέγουν κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ωστόσο, η πρώτη επαφή του επισκέπτη με το νησί για πολλά χρόνια δε δικαίωνε τη φήμη του, ούτε ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του. Ένα αεροδρόμιο με παλιές εγκαταστάσεις, με τεράστιες ανάγκες συντήρησης και ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες αναβάθμισης. Σίγουρα, πολύ μακριά από τα διεθνή πρότυπα.

ΡόδοςΡόδος

Ρόδος
Φωτογραφίες από τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ρόδου: Το πριν και το μετά τις παρεμβάσεις από τη Fraport Greece 

Σήμερα, η εικόνα του αεροδρομίου της Ρόδου αλλάζει. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιείται από τη Fraport Greece, αναμένεται να το μεταμορφώσουν σε έναν σύγχρονο αερολιμένα με ριζικά αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες. Πρόκειται για έργα αναγκαία, που θα το κάνουν πιο λειτουργικό και φιλικό στον επισκέπτη.

Ήδη, μέσα σε μόλις 100 μέρες και χωρίς να επηρεαστεί ή διακοπεί η λειτουργία του αεροδρομίου ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών συνολικής έκτασης 80.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ προστέθηκαν 12 νέοι πυλώνες ηλεκτροφωτισμού. Για τις ανάγκες του έργου αφαιρέθηκαν και αναπληρώθηκαν 32.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου.

Ρόδος εργασίεςΡόδος

Ρόδος εργασίες
Φωτογραφίες από τις εργασίες για την ολική ανακαίνιση στο διάδρομο από/προσγείωσης του αεροδρομίου Ρόδου 

Παράλληλα με τα υπόλοιπα έργα και τη συνεχή λειτουργία του αεροδρομίου «Διαγόρας», η Fraport Greece αντικατέστησε το παλιό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών στον παλιό και στο νέο τερματικό σταθμό. Και σε αυτό το έργο οι προκλήσεις ήταν πολλές και μεγάλες: Tο σύστημα ελέγχου αναχώρησης έπρεπε να τροποποιηθεί σταδιακά, ενώ οι ζώνες παραλαβής αποσκευών βρίσκονταν σε λειτουργία καθ’όλη τη διάρκεια των εργασιών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: To συνολικό μήκος των ιμάντων μεταφοράς που εγκαταστάθηκαν ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο, ενώ κάθε μία από τις 3 νέες μονάδες ελέγχου αποσκευών κόστισε 1,2 εκατ. ευρώ. Η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης των αποσκευών που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018, ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της τον Ιούνιο του 2019, ενώ μέχρι τον Αύγουστο θα αντικατασταθούν από νέα συστήματα και τα 2 εναπομείναντα καρουζέλ παραλαβής αποσκευών.

Ρόδος Καρουζέλ

Ρόδος Καρουζέλ
Φωτογραφίες από τον ιμάντα διαχείρισης αποσκευών: (από αριστερά) Το «πριν», η εικόνα  κατά τη διάρκεια της αποξήλωσης του παλαιού εξοπλισμού και εγκατάστασης του νέου συστήματος,  η εικόνα του καρουζέλ σήμερα

Σύνθετα τεχνικά έργα όπως αυτά που υλοποιεί ταυτόχρονα σε 14 αεροδρόμια η Fraport Greece έχουν από τη φύση τους μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι εργασίες υλοποιούνται ενώ τα αεροδρόμια βρίσκονται σε λειτουργία, και δη εν μέσω υψηλής σεζόν, τότε δεν είναι υπερβολή να κάνουμε λόγο για έναν μικρό άθλο.

Εκτός των άλλων, οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις εργασίες σε αυτής της κλίμακας τις υποδομές δεν είναι λίγοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολύ μεγάλη ποσότητα αμιάντου που βρέθηκε στο αεροδρόμιο Ρόδου και η οποία απαίτησε 2 ολόκληρους μήνες έτσι ώστε να απομακρυνθεί με απόλυτη ασφάλεια.

Εργασίες Ρόδος
Εικόνες από τις εργασίες ασφαλούς απομάκρυνσης μεγάλης ποσότητας αμιάντου που βρέθηκε στο αεροδρόμιο 



Ο απαγορευμένος πλέον αμίαντος αφαιρέθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα προστασίας προς πάσα κατεύθυνση. Το επικίνδυνο υλικό αφού σφραγίστηκε σε ειδικά containers μεταφέρθηκε στο Αμβούργο για την ασφαλή διαχείρισή του.

Τα εκτεταμένα -πλην όμως απαραίτητα- έργα στο αεροδρόμιο βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα. Παρά την όποια όχληση στο επιβατικό κοινό και τις «αρρυθμίες» που ενδεχομένως έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία του «Διαγόρας» λόγω των εργασιών, το αεροδρόμιο της Ρόδου βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν περάσει οριστικά σε μια νέα εποχή.

Ρόδος

Για την ακρίβεια σε λίγους μόλις μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, η Ρόδος θα υποδεχτεί ένα νέο, σύγχρονο αεροδρόμιο αντάξιο της ομορφιάς και της διεθνούς ακτινοβολίας της πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου. Ας το υποδεχτούμε!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider