Μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις διέρχονται οι Βρυξέλλες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις διέρχονται οι Βρυξέλλες

Tη χειρότερη περίοδο στην ιστορία τους από την κρίση που πέρασε Μεταπολεμικά, διέρχονται οι Βρυξέλλες ύστερα από τις επιθέσεις στις 22 Μαρτίου. Η βελγική πρωτεύουσα με το ένα εκατομμύριου μόνιμους κατοίκους γνωρίζει μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις. Όπως ανακοίνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Βρυξελλών, κινδυνεύουν να χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας ενώ ήδη 31.000 άτομα τα οποία ζουν στο κέντρο ή στα περίχωρα είναι ήδη άνεργα. Ακόμη πιο δυσοίωνα είναι τα πράγματα για την επιχειρηματικότητα καθώς η πτώση στον κλάδο του επιχειρείν φθάνει μέχρι και το 40%.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση, είναι οι τομείς που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη κάμψη. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η κίνηση στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης μειώθηκε από 30-50% . Ενδεικτική είναι και η τουριστική «εγκατάλειψη» της Grande Place η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει τη γεμάτη τουρίστες ιστορική πλατεία ενώ και οι Βέλγοι έχουν μειώσει πολύ τις εξόδους τους. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί και τα εμπορικά καταστήματα, όπως επιβεβαιώνει το κίνημα υπερ των ελεύθερων επαγγελματιών, Ιzeo.

Η νευρικότητα που επικρατεί στον εμπορικό κλάδο αποδίδεται και στα μέτρα που είχαν ληφθεί ακόμη και πριν από τις επιθέσεις για προληπτικούς λόγους ασφαλείας: το κλείσιμο των κύριων οδών πρόσβασης στις σήραγγες που συνδέουν τα περίχωρα με το κέντρο της πόλης, τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας από την πλευρά της κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι-τα οποία μετέτρεψαν τη βελγική πρωτεύουσα σε πόλη φάντασμα-ακόμη και η πρόσφατη παραχώρηση μιας μεγάλης ζώνης στους πεζούς στο κέντρο της πόλης η οποία έχει περιπλέξει την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ακόμη και το μετρό, το οποίο είχε κλείσει τμηματικά δεν λειτουργεί πλήρως με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περεταίρω η κίνηση των πολιτών στο κέντρο.

Ο Δήμαρχος της πόλης «έφαγε πόρτα» σε εστιατόριο

Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι ο Δήμαρχος της πόλης, ο σοσιαλιστής Yvan Mayeur, δεν έγινε δεκτός σε εστιατόριο της πόλης, καθώς η ιδιοκτήτρια τον θεωρεί υπεύθυνο για την πτώση στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Ακόμη πιο ανησυχητικές όμως είναι οι μαρτυρίες των επαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις μαζικές αποεπενδύσεις των ξένων επιχειρήσεων εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθουν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Όπως αναφέρει ο Baudouin Velge, στέλεχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Interel, οι Κινέζοι πελάτες τους ζητούν καθημερινή αναφορά για την κατάσταση ασφαλείας στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Tα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία

Η Πολιτεία από την πλευρά της λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να ανταποκριθεί στην πρόκληση: εξαιρεί τα ξενοδοχεία από την απόδοση φόρου για έξι μήνες, υπόσχεται διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και «τρέχει» διαφημιστική καμπάνια για την πόλη στο εξωτερικό προκειμένου να τονώσει την τουριστική κίνηση. Οι Αρχές της πόλης θα αποδεσμεύσουν 400.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την ασφάλεια των αιθουσών θεαμάτων και κάνουν έκκληση για πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου του Zaventem το οποίο χτυπήθηκε σοβαρά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Μάρτιο.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Charles Michel, υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότητα ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir έκανε έκκληση για εθνική ενότητα και ανακοίνωσε την έναρξη καμπάνιας για τη διατήρηση της θετικής εικόνας της χώρας.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider