Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας

Οι δυνατότητες αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης της Νότιας Αττικής κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας, τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη και οι δυνατότητες διαδημοτικής συνεργασίας για το παράκτιο μέτωπο παρουσιάστηκαν στο φόρουμ «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα», που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Α-Energy στο ξενοδοχείο Astir Palace. Κατά την εκδήλωση εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και του υπουργείου Οικονομίας επεσήμαναν την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση του Ελληνικού, το ώριμο έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, τα αντιπλημμυρικά έργα για τους παραθαλάσσιους δήμους που υποφέρουν, αλλά και τα έργα αναβάθμισης των τουριστικών και επιχειρηματικών υποδομών. Παράλληλα, επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη, το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να αποκτήσει νέες χρήσεις. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη μιας ευρύτερης διαδημοτικής συνεργασίας για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο παραλιακό μέτωπο αφενός, αλλά για την αντιμετώπιση της έλευσης στην Ευρώπη κυμάτων προσφύγων αφετέρου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, αναφερόμενη στις προοπτικές του ελληνικού Τουρισμού εκτίμησε ότι φέτος θα σημειωθεί νέο ρεκόρ αφίξεων σε συνέχεια του περυσινού ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η εφετινή τουριστική περίοδος, χαρακτηρίζεται από την είσοδο ελληνικών προορισμών σε νέες αγορές με νέες απευθείας πτήσεις, στοιχείο, πολύ σημαντικό, από νέες επενδύσεις και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Με τον ρυθμό εξάλλου ανάπτυξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος να διαμορφώνεται πλέον σε 6-7%, όντας ο μεγαλύτερος διεθνώς, βασικοί στόχοι της Πολιτείας, παραμένουν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και η δημιουργία απευθείας πτήσεων προς νέους προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη επίσης φορά εφέτος, επιτεύχθηκε η επέκταση της τουριστικής περιόδου στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, με συμφωνίες με μεγάλους tour-operators του εξωτερικού, καθώς η περίοδος ξεκίνησε 7 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Τα κίνητρα για την Κτηματαγορά και τα μεγάλα έργα

Η ύπαρξη φορολογικού πλαισίου με παροχή κινήτρων στους στρατηγικούς επενδυτές και η ασφάλεια δικαίου αποτελούν προαπαιτούμενα για την υλοποίηση μεγάλων έργων σύμφωνα με την κ. Νικολέττα Μπιτούνη, νομική σύμβουλος της Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας

Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών, υπογράμμισε την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου fast track με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων έργων. Κάθε ανάπτυξη από σοβαρό επενδυτή απαιτείται να γίνεται άμεσα υλοποιήσιμη. Σε ότι αφορά ειδικότερα το μέτρο της παραχώρησης άδειας παραμονής σε αγοραστές ακινήτων-υπηκόους τρίτων χωρών που είναι πράγματι ευεργετικό για την κτηματαγορά, επισκιάζεται και αυτό από προβλήματα που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και τη γραφειοκρατία αποτελώντας τροχοπέδη στην επανεκκίνησή της.

Αξιοποίηση των πλαζ, στα πρότυπα της Γαλλικής Ριβιέρας

«Οι δήμοι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε, χωρίς λαϊκισμούς και επαναστατικές γυμναστικές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην όποια αξιοποίηση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προγραμματιστεί στα πλαίσια ανάπλασης του παράκτιου μετώπου με μια σειρά απαραίτητων παρεμβάσεων οι οποίες δεν θα σημαδέψουν μόνο τον τόπο μας, αλλά και τις επόμενες γενιές», σημείωσε από τη δική του πλευρά, ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκ των συνδιοργανωτών του Blue Money Show. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πώληση και την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο κ. Κωνσταντέλλος, ανέφερε, ότι ο Δήμος στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση της πρότασης και αφού ικανοποιήθηκε ότι αυτή πληροί τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενέκρινε τα σχετικά σχέδια αξιοποίησης στο Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία. Αντίθετα, απέτρεψε την σχεδιαζόμενη επένδυση στη νήσο Υδρούσσα, ένα μικρό νησάκι ανοιχτά της Βούλας ως μη πληρούσα τις παραπάνω προδιαγραφές. Σε ότι αφορά την αξιοποίησης της νησίδας Φλέβες, η οποία προτάθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας, δήλωσε, ότι ο Δήμος είναι ανοικτός να τη συζητήσει, αλλά αντιτίθεται εξαρχής με την υλοποίηση εκεί, ξενοδοχειακής μονάδας-μαμούθ 22 000 κλινών όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό ισοδυναμεί με 3 φορές τον συνολικό πληθυσμό της Βουλιαγμένης. Πολύ σύντομα εξάλλου, αναμένεται ο Δήμος να ανακοινώσει την παραχώρηση προς αυτόν από την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ σημαντικών εκτάσεων του παραλιακού μετώπου για ήπιες χρήσεις με πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις για τη νεολαία της πόλης, αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς και διεξοδικού διαλόγου που γίνεται από 18 μήνες.

Πρόβλεψη νέων χρήσεων για επενδύσεις και ανάπλαση

Οξεία κριτική, άσκησε από τη δική του πλευρά στην Πολιτεία, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, επισημαίνοντας, ότι για να γίνει δυνατή η υλοποίηση νέων επενδύσεων στην περιοχή, απαιτείται, το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να αποκτήσει νέες χρήσεις. Κάτι, το οποίο προϋποθέτει αφενός συζήτηση της αρμόδιας Πολιτείας με τους Δημάρχους και αφετέρου επακριβή προσδιορισμό, του τι ακριβώς θεωρεί η Πολιτεία ως επένδυση.

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην μαρίνα Φλοίσβου ως επένδυση-πρότυπο στον τομέα της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, υπενθυμίζοντας ότι από μια τριτοκοσμική μαρίνα που διέθετε μόνον ένα λυόμενο, έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα «κόσμημα» από τον ιδιώτη επενδυτή που επιλέχθηκε στον σχετικό διαγωνισμό, τοποθέτησε σε αυτήν 50 εκατομμύρια ευρώ, πληρώνει κάθε χρόνο, ενοίκιο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ συνεχώς αυξανόμενο, ενώ όσοι κάνουν χρήση της μαρίνας αποδίδουν στο κράτος ΦΠΑ 23%. Για να προσθέσει, ότι κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και η μαρίνα του Αλίμου η οποία σήμερα έχει ελάχιστες χρήσεις.

Ελληνικό: Αντισταθμιστικά οφέλη για ανάπτυξη, αθλητισμό, πολιτισμό

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, υπεραμύνθηκε τέλος της αναγκαιότητας να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του Ελληνικού, καθώς, είναι απαράδεκτο μια επένδυση που διαθέτει master plan και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει μετατραπεί σήμερα σε αποθήκη ψυχών, λόγω ιδεοληψιών. Επίσης, όπως είπε, σε καμία χώρα, ούτε καν στην Αφρική, δεν έχει συμβεί, η οριστική λήψη της απόφασης σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί μια περιοχή να καθυστερεί επί 12 χρόνια.

Ο κ. Κωνσταντάτος, διευκρίνισε, ότι στο υπάρχον σχέδιο αξιοποίησης, και πάρκο 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων προβλέπεται και ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν. Επεσήμανε, επίσης, ότι η άποψη να μετατραπεί η έκταση του Ελληνικού εξ ολοκλήρου σε πάρκο, δεν τυγχάνει πλέον ευρείας αποδοχής, καθώς τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Με την ανεργία στα Νότια Προάστια να αγγίζει πλέον το 40%-50%, τα μισά καταστήματα να είναι κλειστά και το Ελληνικό να βρίσκεται εκτός του οικονομικού χάρτη με εξαίρεση τα νυχτερινά κέντρα, ο δήμος προσέγγισε μία πρόταση για την εξασφάλιση των αναγκών όλων των πολιτών.

Διαδημοτική συνεργασία για το Παράκτιο Μέτωπο

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, χαρακτήρισε ως αναγκαία την διαδημοτική συνεργασία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο παραλιακό μέτωπο αφενός αλλά για την αντιμετώπιση της έλευσης στην Ευρώπη κυμάτων προσφύγων αφετέρου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, διατρέχεται από διαφορετικές διοικητικές και διαχειριστικές αρχές και χαρακτηρίζεται από ανομοιομορφία χρήσεων και προσβάσεων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μία χαοτική εικόνα. Ο κ. Ευθυμίου, χαρακτήρισε επίσης σημαντικό τον ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, που καλείται να δημιουργήσει μαζί με τις δημοτικές αρχές ένα ενιαίο και ισχυρό θεσμό προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα κατά το πρότυπο της Γαλλικής Ριβιέρας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider