Brexit: Με τους όρους της Βρετανίας ξεκινά η διαπραγματευτική περίοδος

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Brexit: Με τους όρους της Βρετανίας ξεκινά η διαπραγματευτική περίοδος
Ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα τους όρους του, για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τους όρους του για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν με την ΕΕ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Μετά το επίσημο πάρτι που διοργανώθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα ευημερήσει, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν μπορέσει να επιτύχει την εμπορική συμφωνία που προτιμάει.

Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα τονίσει σε ομιλία του το μήνυμά του για το Brexit, ότι η εθνική κυριαρχία είναι σημαντικότερη από την οικονομία.

Ξεκίνησε η κρίσιμη 11μηνη μεταβατική περίοδος

Αμέσως μετά το «αντίο» της Βρετανίας, έχει ήδη τεθεί σε ισχύ μια μεταβατική περίοδος, διάρκειας 11 μηνών, στις σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία θα συνεχίσει να υπόκειται στους ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες και με άλλες χώρες του κόσμου. Ωστόσο, δεν θα έχει το δικαίωμα ψήφου στους ευρωπαϊκούς νόμους. Απλά, θα τους ακολουθεί.

Η μεταβατική περίοδος θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα στη βρετανική και την ευρωπαϊκή πλευρά να διαπραγματευτούν τις μελλοντικές τους σχέσεις, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, αλλά και σε θέματα ασφάλειας.

«Η Βρετανία μπορεί να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή, αλλά η σχέση τους δεν θα αλλάξει ουσιαστικά… ακόμη», εξηγεί μερίδα αναλυτών.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα από τη νέα κατάσταση;

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταβατική περίοδος, δεν είναι πολλά εκείνα που αλλάζουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Οι ουσιαστικές αλλαγές για τους Έλληνες – όπως και για όλους τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς – θα πρέπει να αναμένονται από το 2021. Και αυτό γιατί τότε θα έχει λήξει η μεταβατική περίοδος και θα έχουν αποκρυσταλλωθεί, εκτός απροόπτου, οι μελλοντικές σχέσεις της βρετανικής με την ευρωπαϊκή πλευρά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα επίτευξης μιας νέας, εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης, αλλά αυτά θα πρέπει να μας απασχολήσουν προσεχώς…

Για την ώρα, ας δούμε τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα:

- Ελληνικές επιχειρήσεις

Καθώς στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη νέα εμπορική συμφωνία, το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί ως έχει, χωρίς επιπλέον δασμούς και χρεώσεις.

Επομένως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ελληνικών και βρετανικών επιχειρήσεων. Οι καθημερινές συναλλαγές θα γίνονται, όπως γίνονταν μέχρι τώρα.

- Ταξίδια

Τα ταξίδια των Ελλήνων από και προς τη Βρετανία θα πραγματοποιούνται όπως ακριβώς σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Οι αεροπορικές πτήσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία αλλαγή, χωρίς καμία διαφορά.

- Ζωή και εργασία

Η ελεύθερη μετακίνηση θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ κατά τη διάρκεια της 11μηνης περιόδου. Οι Έλληνες θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία, όπως ακριβώς και τώρα.

- Φοιτητές

Οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία θα μπορούν να μείνουν στη χώρα και να συνεχίσουν να σπουδάζουν κανονικά, χωρίς καμία απολύτως αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες φοιτητές που θα μπουν στη Βρετανία το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα και τα δάνεια.

- Δικαιώματα

Οι Έλληνες που ζουν στη Βρετανία θα διατηρήσουν τα τρέχοντα δικαιώματα που έχουν, χωρίς καμία αλλαγή μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider