Ανησυχία για τα 31 κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα - Επί ποδός για τη «φάση 2»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχία για τα 31 κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα - Επί ποδός για τη «φάση 2»
Στο σύνολο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 31. 

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας από 10, χθες έγιναν 31, με τους ειδικούς ωστόσο να επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται πανικός.

Τα 21 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη πρόκειται για συνταξιδιώτες του 67χρονου, που νοσηλεύεται στην Πάτρα και είναι μέλος της ομάδας των εκδρομέων που συμμετείχαν σε προσκυνηματικό ταξίδι στους Άγιους Τόπους.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιόδρας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές του 67χρονου και είναι σε εξέλιξη ο εργαστηριακός έλεγχος. Από τους 24 ανθρώπους που ελέγχθησαν, 21 βρέθηκαν θετικοί στο νέο κοροναϊό. «Είναι καλά στην υγεία τους. Στο Ρίο νοσηλεύονται τρεις, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Έξι άτομα νοσηλεύονται με ελαφρά συμπτώματα και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι, στο σύνολο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα έφτασαν τα 31.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «σε όλες τις επιδημίες, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη σπείρουμε πανικό».

Εκτίμησε δε πως θα νοσήσει από τη νόσο το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, και ανέφερε προκειμένου να προλάβει όπως είπε, την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων.

«Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε επίσης ότι τα καθ’ υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν στις περιοχές της Ηλείας, η οποία είχε τις περισσότερες πόλεις στις οποίες επέστρεφαν οι εκδρομείς, Αχαΐας και Ζακύνθου, μεμονωμένες περιπτώσεις, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στις τοπικές κοινότητες.

Η επόμενη φάση του ιού

Ερωτηθείς για το εάν έχουμε μπει πλέον στην επόμενη φάση της επιδημίας και ποια είναι, ο κ. Τσιόδρας απάντησε «για περιοχές της Ελλάδος, σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, όπως η Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις φάσεις που έχει το ευρωπαϊκό CDC. Σας θυμίζω, ότι το ευρωπαϊκό CDC έχει πέντε φάσεις και ότι στην πατρίδα μας είμαστε στη φάση 1 στην επικράτεια. αλλά εκεί θα έχουμε μπει στη φάση 2 και θα θέλει λίγη παραπάνω προσοχή.

Όσον αφορά στην επαγρύπνηση, όσον αφορά στην αυστηρή προσήλωση στους κανόνες υγιεινής, όσον αφορά στην προστασία των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι είναι οι πιο σημαντικοί «παίκτες» στο παιχνίδι αυτό απέναντι στον ιό, όσον αφορά στην απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα, όσον αφορά στην αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους.

Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, από όσο γνωρίζω, του Υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας στις περιοχές, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider