«Μερικώς αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ του 2015

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μερικώς αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ του 2015
Αντισυνταγματικές ορισμένες ενέργειες της ΕΚΤ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.

Με μια απόφαση «σταθμό» το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε πως ορισμένες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρίνονται παράνομες και αντισυνταγματικές καθώς δεν υποστηρίζονται από τη Συνθήκη της ΕΕ.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε με ψήφους 7-1 πως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (Public Sector Purchase Programme - PSPP), το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 4 Μαρτίου 2015, είναι «εν μέρει αντισυνταγματικό».

Παραβιάζει μερικώς το γερμανικό Σύνταγμα

Παράλληλα, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ «παραβιάζει μερικώς» το γερμανικό Σύνταγμα. Αυτή η διατύπωση θεωρείται καθησυχαστική για τις αγορές και δείχνει συμβιβασμό.

Το Δικαστήριο αποφάσισε παράλληλα να δώσει τρεις μήνες προθεσμία στην ΕΚΤ να «διορθώσει» το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης  ώστε να μην υπάρχουν θέματα παραβίασης των κανόνων από το στρατηγείο της Φρανκφούρτης.

Στις διαδικασίες αυτές αλλά και στο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχει η Bundesbank, δηλαδή η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόνο εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μέσω νέας απόφασης αποδεικνύει πως το πρόγραμμα PSPP δεν λειτουργεί δυσανάλογα με τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής που προκύπτουν.

insider

Τέλος σύμφωνα με το Δικαστήριο τα capital keys μπορεί να είναι σωστά αλλά αυτό δεν ισχύει και για το όριο του 33% της αγοράς χρέους μιας χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider