Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» εννοώντας βέβαια τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική της η Άγκυρα καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ελλάδα για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» εννοώντας βέβαια τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Ακόμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι: «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας» προσθέτοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη στο ΝΑΤΟ για τον ρόλο διαμεσολαβητή που επέδειξε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε η Τουρκία δεν επιδιώξει συγκρούσεις μεταξύ των μελών της συμμαχίας.

Ακόμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προστατεύει τα διακαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά του Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα, επαίνεσε τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε κρίση.

Τέλος σε σχέση με το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία, σημείωσε ότι το έπραξε με δική της απόφαση και ότι αυτό δεν μπορεί να ενταχθεί στο αμυντικό σύστημα της συμμαχίας και τόνισε ότι «πρέπει ν' αναζητηθούν εναλλακτικές για την επίλυση του ζητήματος».

Επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι επισήμανε ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη κι έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο λόγω των S400 και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

Τσαβούσογλου: Η Αρμενία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς εξακολουθεί να αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στον αποσχισθέντα θύλακο του νοτίου Καυκάσου.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε από τη Συμμαχία να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά οι κάτοικοι και οι ηγέτες της είναι Αρμένιοι.

Κατά την ένατη ημέρα των μαχών, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησαν αμφότερες για επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.

Μιλώντας δίπλα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβιβάσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία έχει καταδικάσει την «αρμενική κατοχή», όπως την αποκαλεί, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει διακηρύξει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τσαβούσογλου είπε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να καλέσει για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Το Αζερμπαϊτζάν πολεμά στα δικά του εδάφη, προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του από τρομοκράτες και κατακτητές. Νομικά και ηθικά, ο καθένας πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με αυτή την έννοια», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ταυτόχρονα ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Αρμενία ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» και ότι επιτίθεται σε αμάχους, ενώ άσκησε κριτική στη Γαλλία ότι «υποστηρίζει ανοιχτά τους Αρμένιους».

«Η Αρμενία το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα για ακόμη μία φορά βλέπουμε ότι βάζει στο στόχαστρο πολίτες στην Ganja», ανέφερε ο Τσβούσολγου.

«Όλοι, ειδικότερα το ΝΑΤΟ, πρέπει να καλέσει για την επίλυση του προβλήματος αυτού βάσει των διεθνών νόμων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, με την άμεση αποχώρηση της Αρμενίας από την περιοχή αυτή».

Οι μάχες ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έφθασαν στο χειρότερο επίπεδο από τα χρόνια του 1990 όταν περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο προς στρατιωτικούς διοικητές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Αρμενία θέτει στο στόχαστρο αμάχους, και πως «πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει χωρίς να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα ανθρωπιστικού δικαίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider