Για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «χτυπά» την Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό πραγματικών κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, ο λόγος που η ασθένεια της Covid-19 έγινε πανδημία είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία στον γενικό πληθυσμό, ενώ ανέφερε πως το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύεται ανέρχεται σε 9,2%, ενώ στο 21,3% είναι το ποσοστό νοσηλευόμενων ηλικίας 45-54 ετών. Όσον αφορά τις ηλικίες διάγνωσης οι νέοι 18 με 24 ετών είχαν αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, όπως παρατήρησε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα 8.437 ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Παράλληλα, ανέφερε πως ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων υπολογίζεται γύρω στους 1.000.
Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι που «σημαίνει πως με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι στη Δυτική Μακεδονία: 100%, Κεντρική Μακεδονία: 46%, Ήπειρος: 40%, Αττική: 61%, Θεσσαλονίκη: 60% και Θεσσαλία: 40%.
Ο κ. Τσίοδρας ανέφερε ότι συναγερμός έχει σημάνει στην επικράτεια, γι' αυτό το υπουργείο έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχώσει ΜΕΘ. Υπάρχει ακόμα επάρκεια, είπε, αλλά μια γρήγορη και επιθετική αύξηση της ζήτησης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και για αυτό δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο κ. Τσίοδρας. Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης.
Επίσης, όπως σημείωσε, τα πολλά μέτρα αλλά και to lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση, έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις», σημείωσε.