Μια νίκη του Μπάιντεν θα μπορούσε να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια νίκη του Μπάιντεν θα μπορούσε να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο
Εάν οι ΗΠΑ και το Ιράν επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί χώρος για περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ιρανικού αργού στην αγορά.

Μια νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου αλλά και στην παγκόσμια προσφορά αργού μέσα σε διάστημα ενός έτους. Σε πλήρη αντίθεση με την άσκηση έντονης πίεσης από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ προς το Ιράν με κλιμακωτές κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Ισλαμικής Δημοκρατίας - συμπεριλαμβανομένου ενός νέου γύρου κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα - ο Μπαίντεν δεσμεύεται να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό με την Τεχεράνη κάτι το οποίο θα περιλαμβάνει και την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία.

Εάν οι ΗΠΑ και το Ιράν επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων, υπάρχει η πιθανότητα να περιοριστούν οι αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, δημιουργώντας ενδεχομένως χώρο για περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ιρανικού αργού στην αγορά.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι παρόλο που αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, η αγορά θα εξακολουθήσει να είναι πολύ αδύναμη και εύθραυστη για να μπορέσει να διαχειριστεί άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια όταν η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου δεν θα έχει επιστρέψει (και ούτε προβλέπεται ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο πριν από το τέλος του 2021) στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και λαμβάνοντας ως δεδομένη την υπόθεση ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα έχει σε μεγάλο βαθμό επανέλθει στο φυσιολογικό το 2022, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο χαμηλότερος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει στην ισορροπία της αγοράς και στις τιμές

Και αυτό ίσως να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο καθώς η πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι απίθανο να αποτελέσει προτεραιότητα για τον Μπαίντεν, εάν εκλεγεί. Εάν ο δημοκρατικός υποψήφιος κερδίσει τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, η κυβέρνησή του μπορεί να θέλει να περιμένει μέχρι τις ιρανικές προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2021.

Επιπλέον, μια ενδεχόμενη διοίκηση του Μπάιντεν μπορεί να πρέπει να εξηγήσει για το τι θα σήμαινε το να ακολουθήσει μια «διπλωματική οδό» διπλωματίας» με το Ιράν τόσο στον αμερικανικό λαό και την εγχώρια αγορά όσο και στον ΟΠΕΚ και το Ριάντ με το οποίο ο Τραμπ έχει καλές σχέσεις.

Πηγή: oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider