Εκλογές ΗΠΑ: Στάση αναμονής τηρούν οι ξένοι ηγέτες - Αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές ΗΠΑ: Στάση αναμονής τηρούν οι ξένοι ηγέτες - Αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα
Καθώς εκατομμύρια ψήφοι μένουν να καταμετρηθούν, η μάχη μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται αμφίρροπη, ενώ ο κίνδυνος να υπάρξουν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες αβεβαιότητας  αυξάνεται ώρα με την ώρα…

Στάση αναμονής με... κομμένη ωστόσο την ανάσα τηρεί κατά κύριο λόγο ο πλανήτης, αναμένοντας τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Καθώς εκατομμύρια ψήφοι μένουν να καταμετρηθούν, η μάχη μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται εξαιρετικά αμφίρροπη, ενώ ο κίνδυνος να υπάρξουν ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες αβεβαιότητας αυξάνεται ώρα με την ώρα…

Στη σκιά αυτού του ρευστού πολιτικού σκηνικού, οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών κρατούσαν στάση αναμονής, προσπαθώντας να μην ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά των εκλογών.

«Ας περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Ας περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Υπάρχει προφανώς σημαντική αβεβαιότητα. Είναι πιο αμφίρροπο απ’ ό,τι, νομίζω, ανέμεναν πολλοί».

Αλλά ενώ ο Ράαμπ και άλλοι συνέστησαν προσοχή, ο Σλοβένος πρωθυπουργός έκανε τη διαφορά, συγχαίροντας τον Τραμπ και το ρεμπουμπλικανικό κόμμα μέσω Twitter. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός λαός εξέλεξε τους Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς για 4 ακόμα χρόνια», δήλωσε ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένας από τους ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης που είναι ένθερμος σύμμαχος του Τραμπ.

Στη Ρωσία, την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατηγορήσει ότι προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές, δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο βουλευτής Βιάτσεσλαβ Νικόνοφ, φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο και εγγονός του υπουργού Εξωτερικών του Στάλιν, συμβούλευσε τους Ρώσους να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες ποπ κορν για να παρακολουθήσουν το σόου που προβλέπει πως θα εκτυλιχθεί, λέγοντας ότι η αμερικανική κοινωνία είναι μοιραία διχασμένη. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι η χειρότερη έκβαση για την Αμερική» έγραψε ο Νικόνοφ, που χαιρέτισε τη νίκη του Τραμπ του 2016, σε ανάρτησή του στο Facebook. «Όποιος κι αν κερδίσει τις νομικές μάχες, οι μισοί από τους Αμερικανούς δεν θα τον θεωρούν τον νόμιμο πρόεδρο. Ας προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες ποπ κορν».

Η Κίνα, της οποίας οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν βυθιστεί στο κατώτερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες υπό την ηγεσία του Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας και ότι το Πεκίνο «δεν έχει καμία θέση σε αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider