Εκλογές ΗΠΑ: Οι πολιτείες – κλειδιά που θα κρίνουν τον νικητή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές ΗΠΑ: Οι πολιτείες – κλειδιά που θα κρίνουν τον νικητή
Στις πολιτείες – κλειδιά η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται με το σταγονόμετρο. Στα ύψη η πολιτική αβεβαιότητα.

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί ξύπνησαν σήμερα, Τετάρτη, χωρίς να ξέρουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους έπειτα από μια ψηφοφορία με συμμετοχή ρεκόρ και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται σε επτά πολιτείες-κλειδιά.

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: Συνολικά ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

«Αν όλα συνεχισθούν μ' αυτό τον ρυθμό, θα έχουμε τα πλήρη αποτελέσματα μέσα στις δύο επόμενες ημέρες», δήλωσε στο CNN ο Αλ Σμιτ, υπεύθυνος της πόλης της Φιλαδέλφειας, μεγάλης δεξαμενής δημοκρατικών ψήφων στην πολιτεία κλειδί της Πενσιλβάνια.

Οι πολιτείες – κλειδιά που θα κρίνουν τον νικητή

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όνομα του προέδρου που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα μερικών πολιτειών.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει κι αυτός στη διάθεσή του σενάρια που του επιτρέπουν να αποσπάσει τη νίκη. Μερικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι νίκησε στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία της Αριζόνα, την οποία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, αν και η καταμέτρηση εκεί δεν έχει ακόμη τελειώσει. Φαίνεται πως έχει καλές προοπτικές και στη Νεβάδα.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει πλέον να κερδίσει τουλάχιστον δύο ή τρεις από τις αμφίρροπες πολιτείες του βιομηχανικού βορρά (Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν) και της ανατολής (Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα). Πριν από τέσσερα χρόνια, όλες αυτές τις πολιτείες τις είχε κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο στις πολιτείες αυτές η καταμέτρηση συνεχιζόταν σήμερα με το σταγονόμετρο.

Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Πενσιλβάνια, ο Τραμπ προηγούνταν σήμερα συνολικά με 700.000 ψήφους, όμως έμεναν να καταμετρηθούν 1,4 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο. Και το όνομα του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο 78% των επιστολικών ψηφοδελτίων που έχουν καταμετρηθεί στο στάδιο αυτό.

Εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση. Οι Ρεπουμπλικανοί της Πενσιλβάνια έχουν ζητήσει από τους δικαστές να εμποδίσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που έχουν ταχυδρομηθεί πριν από το βράδυ της Τρίτης, αλλά θα φθάσουν μέσα σε τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών.

Το κορυφαίο δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αρνηθεί να αποφανθεί κατεπειγόντως, όπως του είχε ζητηθεί, όμως, αν το αποτέλεσμα είναι στήθος με στήθος, θα πρέπει να εξετάσει την ουσία του ζητήματος και να αποφανθεί, αν πρέπει να ακυρωθούν ή όχι τα ψηφοδέλτια που θα φθάσουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider