Η ατμοσφαιρική ρύπανση από εκπομπές ορυκτών καυσίμων ευθύνεται για έναν στους πέντε πρόωρους θανάτους σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με έκθεση του Harvard. Το 2018, 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και το University College του Λονδίνου.
Η μελέτη αφορούσε στο έτος 2018 και δείχνει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων εκτός από τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Η μελέτη μας ενισχύει τις ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι επιζήμια για την παγκόσμια υγεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ένας εκ των συγγραφέων, Eloise Marais, αναπληρωτής καθηγητής στο University College London. «Δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα, όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τόσο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενώ από την άλλη, υπάρχουν τόσες βιώσιμες, καθαρότερες εναλλακτικές λύσεις», σημειώνει.
Για τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα παγκόσμιο τρισδιάστατο μοντέλο χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας που ονομάζεται GEOS-Chem. Πρόκειται για λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει μια μελέτη υψηλότερης ανάλυσης του αέρα. Αντίθετα, προηγούμενες μέθοδοι έρευνας δεν κάνουν διάκριση μεταξύ του τύπου των σωματιδίων που βρέθηκαν στον αέρα επειδή χρησιμοποίησαν δορυφορική τεχνολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σε απάντηση στη μελέτη του Χάρβαρντ, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) δήλωσε στο CNBC ότι ως κυβερνητική υπηρεσία δεν σχολιάζει «αναφορές από εξωτερικά μέρη».