ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η κατάσταση με τη Ρωσία απαιτεί και σκληρότητα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η κατάσταση με τη Ρωσία απαιτεί και σκληρότητα
«Η κατάσταση απαιτεί και σκληρότητα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αναφερόμενη στην ουκρανική κρίση, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα απολύτως τις μέχρι τώρα επιλογές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

«Η κατάσταση απαιτεί και σκληρότητα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ αναφερόμενη στην ουκρανική κρίση, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα απολύτως τις μέχρι τώρα επιλογές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, χωρίς όμως την παράδοση αμυντικών όπλων.

Για ολιγωρία της κυβέρνησης και κυρίως του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς έκανε λόγο ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Φρίντριχ Μερτς.

Μιλώντας σε συζήτηση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο με τίτλο: «Διασφαλίζοντας την ειρήνη στην Ευρώπη - Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν επιτρέπεται να αμφισβητείται», η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών σημείωσε κατ' επανάληψη ότι η Γερμανία στηρίζει εμπράκτως την Ουκρανία και, αναφερόμενη στην πρόθεση να αποστείλει 5000 κράνη, η οποία αντιμετωπίστηκε με ειρωνικά σχόλια, εξήγησε ότι επρόκειτο για ειδικό αίτημα των Ουκρανών το οποίο ικανοποιήθηκε.

«Κάποιοι ζητούν να παραδοθούν τώρα επειγόντως όπλα. Σε δύσκολες συνθήκες πρέπει κανείς να συζητά τι κάνει, με αυτοκριτική ξανά και ξανά. Μια ανακοίνωση γράφεται γρήγορα, αλλά αλλάζει κανείς πορεία κατά 180° μόνο με πλήρη επίγνωση», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να μείνουν ανοιχτές οι πόρτες της διπλωματίας.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την Ουκρανία οικονομικά και πολιτικά, διότι στον 21ο αιώνα δεν απειλείς μόνο με κανόνια», είπε χαρακτηριστικά η πολιτικός των Πρασίνων.

Ο νεοεκλεγείς αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς ξεκίνησε την παρέμβασή του εκφράζοντας τον εκνευρισμό και το άγχος του για το γεγονός ότι μέσα στην Bundestag καλείται σήμερα να μιλήσει για το εάν η Ευρώπη απειλείται από έναν καινούργιο πόλεμο. Ήταν ωστόσο ξεκάθαρος σχετικά με τις ευθύνες για την κλιμάκωση της έντασης: «Η Ρωσία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, την οποία όλοι θα θέλαμε να δούμε ως κομμάτι της ευρωπαϊκής τάξης. Ωστόσο η Ρωσία και ο Πούτιν αποσταθεροποιούν τα τελευταία 15 χρόνια συστηματικά την πολιτική τάξη στην Ευρώπη, με συνεχείς παραβιάσεις των συνθηκών και των συμφωνιών που έχει υπογράψει και η Μόσχα και είναι δεσμευτικές».

Επισήμανε ακόμη ότι «η απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη έρχεται αποκλειστικά από τη Ρωσία και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ επανέλαβε την κριτική του προς τον Όλαφ Σολτς, για έλλειμμα ηγεσίας και ασαφή θέση. «Όποιος υποτιμά αυτό το πρόβλημα, αυξάνει τους κινδύνους», προειδοποίησε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος ωστόσο έχει εκφράσει επιφυλάξεις για κάποιες από τις συζητούμενες κυρώσεις, όπως ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Die Welt και δύο ακόμη ευρωπαϊκά φύλλα, ο Φρίντριχ Μερτς, με έμμεση αιχμή προς την πολιτική της 'Αγγελα Μέρκελ, παραδέχτηκε ότι και το κόμμα του θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ότι ορθώς υπάρχουν επιφυλάξεις όταν πρόκειται για περιοχές κρίσης, αλλά διευκρίνισε ότι στην ΕΕ των 27 δεν πρέπει να εμποδιστούν οι αποφάσεις από ενδεχόμενο γερμανικό βέτο και πρότεινε την παράδοση όπλων αυτοάμυνας σε συντονισμό με την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις χώρες της Βαλτικής.

Ο κ. Μερτς ωστόσο, σε αντίθεση με τον Καγκελάριο Σολτς, παραδέχθηκε ότι θα ήταν «εντελώς αδύνατο» να τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2, εάν υπάρξει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασε και διαφορετική άποψη από αυτή της κυβέρνησης που θεωρεί τον αγωγό «καθαρά οικονομικό θέμα». Ο Nord Stream 2 «ήταν από την πρώτη μέρα πολιτικό ζήτημα και θεωρώ σοβαρό λάθος το γεγονός ότι η Γερμανία δεν βρήκε από την αρχή κοινή θέση με τους ευρωπαίους εταίρους της για αυτό», πρόσθεσε ο αρχηγός του CDU και χαρακτήρισε «διστακτική και αντιφατική» τη στάση της κυβέρνησης στην σημερινή κρίση.

«Η Ρωσία παραμένει παρόλα αυτά ευρωπαϊκή χώρα και θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες προτάσεις μπορούμε να κάνουμε για την επανένταξή της σε μια ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, έστω και μακροπρόθεσμα», συνέχισε, για να καταλήξει: «Το χέρι προς τη Ρωσία πρέπει να είναι πάντα απλωμένο, ακόμη και αν αυτό είναι δύσκολο. Ο διάλογος με τη Μόσχα όμως πρέπει να είναι ευρωπαϊκός, καθώς η Γερμανία δεν επιτρέπεται να κάνει πολιτική πάνω από τα κεφάλια των γειτόνων της και ειδικά όχι πάνω από τα κεφάλια των πολωνών γειτόνων της».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider