Τελευταία ενημέρωση 15:50
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και ιδιωτικά κτίρια στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, ο Βιτσισλάφ Τσάους σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
«Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προς το παρόν υπάρχουν εννέα νεκροί και τέσσερις τραυματίες», είπε.
Νωρίτερα, Oυκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.
Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.
Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.
«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.
Σε μια χωριστή εξέλιξη, ο κυβέρνητης της ελεγχόμενης από την Ουκρανία ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ δήλωσε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης, έναν από τους πρώτους στόχους της ρωσικής εισβολής, έχει πλέον διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.
Εκρήξεις στο Κίεβο
Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες.
Ωστόσο το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο ενώ προσθέτει πως κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.
«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.
Η κατάσταση είναι «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», τόνισε ο ίδιος.
Δεν υπήρξαν απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι εκρήξεις τη νύχτα οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας.
Ο δήμαρχος του Κιέβου πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις συστήματος θέρμανσης από τον βομβαρδισμό τους χθες, Τετάρτη, από τις ρωσικές δυνάμεις θα επιδιορθωθούν στη διάρκεια της ημέρας.
Αυτονομιστές: Θα βομβαρδίσουμε την Μαριούπολη
Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντανιέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη εάν οι ουκρανικές δυνάμεις εκεί δεν καταθέσουν τα όπλα και παραδοθούν, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Ρωσία και οι αυτονομιστές λένε πως έχουν πλέον περικυκλώσει την πόλη 430.000 κατοίκων στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, κάτι που επιβεβαίωσε εξάλλου ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χερασένκο.
«Οι δυνάμεις κατοχής θέλουν να την μετατρέψουν σε πολιορκημένο Λένινγκραντ», σημείωσε, αναφερόμενος στην πολιορκία από τα ναζιστικά στρατεύματα του Λένινγκραντ, όπως ονομαζόταν η Αγία Πετρούπολη, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ.
Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε σήμερα ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές στο λιμάνι αυτό στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αφήνοντάς το χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.
«Σταματάνε τις προμήθειες τροφίμων, μας θέτουν σε αποκλεισμό, όπως στο παλιό Λένινγκραντ», υπογραμμίζει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανακοίνωσή του.
«Σκοπίμως, για επτά ημέρες, καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας για τη διαβίωση. Δεν έχουμε φως, νερό ούτε θέρμανση ξανά», καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη και ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές στις υποδομές.
«Η Μαριούπολη εξακολουθεί να δέχεται πυρά. Γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν. Μας καταστρέφουν ως έθνος. Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού», υπογραμμίζει.
Σε βίντεο που ανάρτησε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων. «Οι εισβολείς προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να αποκλείσουν την πόλη της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Λιθουανία: Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
«Η έρευνα άρχισε σε σχέση με τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία», αναφέρεται σε δήλωση.
Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.
Σήμερα ο δεύτερος γύρος συνομιλιών
Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ όπως ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ίδιοι μεταβαίνουν ήδη με ελικόπτερα στον τόπο των διαπραγματεύσεων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες – τίποτε άλλο.
Ωστόσο το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χαρκίβ και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.
Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.
Mέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο
Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο διεθνής οργανισμός.
Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».
Παράλληλα, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 34 αμάχους στην περιφέρεια του Χαρκίβ κατά τις τελευταίες 24 ώρες από τις 2 ως τις 3 Μαρτίου, όπως έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ