Προσέλκυσε 63 προσφορές το κατασχεμένο γιοτ του δισεκατομμυριούχου Πουμπιάνσκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσέλκυσε 63 προσφορές το κατασχεμένο γιοτ του δισεκατομμυριούχου Πουμπιάνσκι
Ένα πολυτελές γιοτ που κάποτε ανήκε στον Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, δισεκατομμυριούχο που έχει υποστεί κυρώσεις, προσέλκυσε 63 προσφορές στο Γιβραλτάρ, στον πρώτο δημόσιο πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου που κατασχέθηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένα πολυτελές γιοτ που κάποτε ανήκε στον Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, δισεκατομμυριούχο που έχει υποστεί κυρώσεις, προσέλκυσε 63 προσφορές στο Γιβραλτάρ, στον πρώτο δημόσιο πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου που κατασχέθηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μήκους 72 μέτρων γιοτ Axioma τέθηκε προς πώληση μετά το αίτημα της JPMorgan Chase & Co. να απ0οπληρωθεί δάνειο 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, συνδεδεμένο με το σκάφος. Το πλωτό παλάτι των 5 καταστρωμάτων, το οποίο έχει να επιδείξει μια πισίνα υπερχείλισης συν ένα 3D σινεμά, κατασχέθηκε τον Μάρτιο από τις αρχές σε βρετανική επικράτεια στην είσοδο της Μεσογείου.

Είναι το πρώτο σούπερ γιοτ που δημοπρατείται από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις αρχές να παγώσουν πολυτελή σκάφη σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Η αξία των σφραγισμένων προσφορών και τα στοιχεία του πλειοδότη είναι εμπιστευτικά. Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, οι πληροφορίες για την πώληση θα δημοσιοποιηθούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η JPMorgan χορήγησε το δάνειο μόλις τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με δικαστικές καταθέσεις, με τον Πουμπιάνσκι να ορίζεται εγγυητής. Όμως λίγες μέρες μετά την εισβολή, ο δισεκατομμυριούχος μεταβίβασε τις μετοχές του σε μια εταιρεία συμμετοχών σε άλλο άτομο, αφήνοντας την JPMorgan να απαιτήσει την αποπληρωμή.

Ο Πουμπιάνσκι μπήκε στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Μαρτίου και στη συνέχεια τού επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο πέντε ημέρες αργότερα. Όπως και άλλοι μεγιστάνες που στοχοποιήθηκαν, επιδίωξε να αναδιαρθρώσει τα βασικά του περιουσιακά στοιχεία. Έδωσε το μερίδιό του στην TMK PJSC, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής σωληνώσεων χάλυβα στη Ρωσία, και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider