«Μπλόκο» στις σχέσεις με το Κατάρ και τους εκπροσώπους τους έβαλε την Πέμπτη με ψηφοφορία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η χώρα του Κόλπου εμπλέκεται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο που την τελευταία εβδομάδα έχει συνταράξει όλη την Ευρώπη, με την κατάσχεση πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ και την σύλληψη –μεταξύ άλλων- της Αντιπροέδρου Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Τζιόρτζι Φραντσέσκο (που επιχειρεί ωστόσο να αποσυνδέσει την σύντροφο του από την υπόθεση), αλλά και του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτή, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Όπως δημοσιεύει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Ευρωβουλής ψήφισαν υπέρ της αναστολής των κοινοβουλευτικών εργασιών που αφορούν το Κατάρ, στις οποίες περιλαμβάνεται και το σχέδιο απελευθέρωσης των βίζα, καθώς επίσης και την οριστικοποίηση της συμφωνίας του 2019 που επεκτείνει τα δικαιώματα πτήσεων μεταξύ των δύο επικρατειών, ΕΕ και Κατάρ, για να ανοίξει η αγορά και για τις δύο πλευρές. Η συμφωνία πρέπει ωστόσο να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη προτού πάει στο κοινοβούλιο και η ψηφοφορία δεν θα επηρεάσει την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας.
Διαβάστε ακόμα - Qatargate: Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ανασταλεί η πρόσβαση αντιπροσώπων του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Αυτές οι ποινικές διαδικασίες είναι επιζήμιες για τη δημοκρατία για την Ευρώπη και όλα όσα υποστηρίζουμε», είπε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. «Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν να μας υπονομεύσουν, ότι δεν θα υποχωρήσουμε».
Η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ακόμα ότι θα προτείνει ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην δεοντολογία στις αρχές του επόμενου έτους με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των πληροφοριοδοτών, την εξέταση των πηγών χρηματοδότησης για μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες αλληλεπιδρούν με τρίτες χώρες.
Επεσήμανε επίσης ότι σκοπεύει να επανεξετάσει τη χρήση σημάτων πρόσβασης από πρώην μέλη και θα πιέσει για ένα μητρώο διαφάνειας που θα καταγράφει τις συναντήσεις των βουλευτών με εκπροσώπους τρίτων χωρών.
Ευρύτερα η ΕΕ μπαίνει σε διαδικασίες προετοιμασίας για την πιθανότητα το σκάνδαλο να συνεχίσει να επεκτείνεται και να «αγγίζει» ολοένα και περισσότερους. Η αστυνομία στο Βέλγιο και την Ιταλία διεξήγαγε τουλάχιστον 20 έρευνες και επίσης κατέσχεσε δεδομένα από τουλάχιστον 10 κοινοβουλευτικούς υπαλλήλους.
Άλλωστε, σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι η Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και συμπλήρωσε ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Η έρευνα προκύπτει την στιγμή που το Κατάρ φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και «πολιορκείται» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν τις αγορές τους φυσικού αερίου. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι πληρωμές ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Κατάρ να καλύψει την εικόνα του εν μέσω σκληρής κριτικής για τις εργασιακές πρακτικές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, την στιγμή που το ίδιο αρνείται οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδα.