Στην εξασφάλιση του ακατάσχετου της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ προχώρησε η Κυβέρνηση καθώς με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου διευθετήθηκε το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το ακατάσχετο ή μη χαρακτήρα της ενίσχυσης του Μέτρου 22.
Το εν λόγω μέτρο αφορά την έκτακτη στήριξη ύψους 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως στηρίζει τους παραγωγούς με πράξεις και με συνέπεια απέναντι στις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος και πρόσθεσε: «Θυμίζω τα 60 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους παραγωγούς για την αγορά λιπασμάτων το Δεκέμβριο που μας πέρασε αλλά και την στήριξη που ξεπέρασε τα 65 εκατ. ευρώ για το Αγροτικό Πετρέλαιο. Ειδικά σε σχέση με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία λόγω των τιμών των ζωοτροφών, νομοθετήσαμε το ακατάσχετο της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ και πλέον προχωράμε στην καταβολή των ποσών στους δικαιούχους άμεσα».
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό παραμένει το ζήτημα των νεοεισερχόμενων στο επάγγελμα κτηνοτρόφων, όσων δηλαδή έκαναν έναρξη εργασιών το 2021. Το γεγονός πως αυτοί δεν εμφανίζουν εισόδημα από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες στην εφορία το έτος 2020 είχε ως συνέπεια να βρεθούν εκτός των πινάκων και να μη δικαιούνται τις ενισχύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε καινούργια πρωτοβουλία που με ανάλογη διαδικασία θα δίνει λύση και σε αυτό το ζήτημα, επιτρέποντας στους νέους παραγωγούς να λάβουν και αυτοί την χρηματοδότηση της Πολιτείας.
«Έχει γίνει γνωστό στο ΥΠΑΑΤ το αίτημα να συμπεριληφθούν στο Μέτρο και όσοι κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους το 2021, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι και μελετάμε το ζήτημα σύντομα θα προχωρήσουμε σε ανακοίνωση και λύσεις. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς», επισήμανε σχετικά ο κ. Στύλιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ