Nordic Monitor: Η «διπλωματία των σεισμών» δεν φρέναρε τη δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nordic Monitor: Η «διπλωματία των σεισμών» δεν φρέναρε τη δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα
Business as usual για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, που σύμφωνα με το Nordic Monitor εκτός από γκιουλενιστές «σκανάρουν» και στρατηγικές ελληνικές υποδομές.

Η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT έχει επεκτείνει τις μυστικές της επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια, την ώρα που οι διμερείς σχέσεις δείχνουν να «αποψύχονται» μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, που σκότωσαν 50.399 ανθρώπους στη νότια Τουρκία, αναφέρει το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που έλαβε πρόσφατα το Nordic Monitor, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών υπέβαλε έκθεση με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2023 για τη δράση της επί του ελληνικού εδάφους, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές για να εκφράσει την αλληλεγγύη της χώρας του και τη συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων.

Η έκθεση της MIT καθιστά σαφές ότι οι διπλωματικές χειρονομίες και οι αβρότητες σε πολιτικό επίπεδο, δεν μεταφράστηκαν πραγματικά σε περιορισμό της δράσης της MIT. Μάλλον το αντίθετο συνέβη, καθώς η MIT ενέτεινε την κατασκοπεία και την παρακολούθηση της στην Ελλάδα.

Η MIT λειτουργεί απευθείας υπό τις εντολές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση της υπηρεσίας στον διαχρονικά έμπιστό του Χακάν Φιντάν- μια αντιδυτική και ισλαμιστική προσωπικότητα που διοικεί τη ΜΙΤ από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το έργο της υπηρεσίας κατασκοπείας στην ελληνική επικράτεια για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό μελών του κινήματος Γκιουλέν, που ασκούν κριτική στον Πρόεδρο Ερντογάν σε μια σειρά θεμάτων: Από την αλυτρωτική και επιθετική εξωτερική πολιτική μέχρι τη διάχυτη διαφθορά στην κυβέρνηση και συνολικά στην Τουρκία καθώς και τη βοήθεια (η και συνέργεια) της Άγκυρας σε ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών.

Περιλάμβανε τα ονόματα εκατοντάδων Τούρκων υπηκόων που είχαν καταφέρει να καταφύγουν στην Ελλάδα, για να βρουν καταφύγιο από τη βάναυση καταστολή που διεξήγαγε το καθεστώς Ερντογάν και να γλιτώσουν από την παράνομη φυλάκιση στην Τουρκία με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες.

Μια ανασκόπηση της έκθεσης δείχνει ότι κοινοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία με τη σειρά της διένειμε τις πληροφορίες στις 8 Μαρτίου 2023 σε αστυνομικά τμήματα πολλών επαρχιών για περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις πληροφορίες.

Η συνοδευτική επιστολή, με διαβάθμιση ως «μυστική» και υπογεγραμμένη από τον αρχηγό της αστυνομίας Σαλίχ Γιλντιρίμ στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, προειδοποίησε τα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα να χειριστούν τις πληροφορίες με τη μέγιστη προσοχή. Τόνισε ότι οι πληροφορίες πρέπει να κοινοποιούνται μόνο βάσει «ανάγκης γνώσης» και «όχι… σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή φορείς». Προφανώς, ο Γιλντιρίμ ανησυχούσε για τις επιπτώσεις στην περίπτωση που τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν και ήθελε να βεβαιωθεί ότι δεν υπήρχαν διαρροές.

Το όνομα της MIT ήταν επίσης καλυμμένο στην έκθεση, με την υπηρεσία να αναγνωρίζεται μόνο με τον ρωμαϊκό αριθμό IV.

Από το έγγραφο επίσης προκύπτει ότι η MIT είχε στείλει άλλη μια έκθεση τον Δεκέμβριο του 2022 για το έργο της στην Ελλάδα και ότι η έκθεση του Μαρτίου 2023 ήταν συμπληρωματική της προηγούμενης έκθεσης. Τα έγγραφα που ελήφθησαν δεν παρείχαν πλήρη απολογισμό όλων εκείνων που στοχοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Όμως, σύμφωνα με μια επιστολή που υπογράφηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας Χουσεΐν Ογκούζ Ναμλί στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης στις 2 Φεβρουαρίου 2023, με βάση τα ευρήματα της δραστηριότητας στη Ελλάδα, διεξήχθη έρευνα σε 38 άτομα μόνο στην Κωνσταντινούπολη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληροφορίες της MIT κοινοποιήθηκαν από την Emniyet σε αστυνομικά τμήματα σε 54 τουρκικές επαρχίες, η υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να κατασκόπευε εκατοντάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, λαμβάνοντας τα ονόματα και τις τοποθεσίες τους.

Στο έγγραφο που ακολουθεί η αστυνομία αναφέρει περαιτέρω έρευνες για 38 άτομα που κατασκόπευσε η MIT. Τα ονόματα, που αφορούν σε άτομα που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τα στοιχεία ταυτότητας τους, αποκρύφτηκαν για λόγους ασφαλείας:

Όχι μόνο οι αντιφρονούντες στο στόχαστρο

Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες της MIT στην Ελλάδα δεν περιορίζονται σε ομάδες αντιφρονούντων. Η υπηρεσία στοχεύει επίσης στρατηγικές ελληνικές υποδομές για να ανακαλύψει τρωτά σημεία ασφαλείας και στοχεύει να χαρτογραφήσει την έκταση της βοήθειας που παρέχεται στην Ελλάδα από τους συμμάχους της, ειδικά τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, ειδικά στην περιοχή της Θράκης κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και σε νησιά του Αιγαίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος στο παρελθόν έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ελλάδα με εισβολή και είπε ότι η Τουρκία θα ενεργήσει χωρίς προειδοποίηση εκτός εάν η Ελλάδα δεν επιδείξει καλή... συμπεριφορά, κάτι που προκάλεσε κριτική από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η τουρκική κατασκοπευτική δραστηριότητα σε ξένο έδαφος, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με στόχο επικριτές του καθεστώτος Ερντογάν, δημοσιογράφους και ακτιβιστές έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις από μια σειρά χωρών τα τελευταία χρόνια. Πράκτορες, πληροφοριοδότες και συνεργάτες της MIT βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, εμπνευσμένο από τον Τούρκο μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατοικεί στις ΗΠΑ, από τότε που οι έρευνες για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013 για παραβιάσεις των κυρώσεων στο Ιράν, ενοχοποίησαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, μέλη της οικογένειάς του, καθώς και επιχειρήσεις και συνεργάτες του.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις δικαστικές υποθέσεις ως πραξικόπημα κατά της κυβέρνησής του και κατηγόρησε το κίνημα του Γκιουλέν ότι ξεκίνησε τις έρευνες. Η καταστολή της ομάδας εντάθηκε περαιτέρω στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος που σύμφωνα με το Nordic Monitor ενορχηστρώθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες το 2016 για να ποινικοποιήσει τους γκιουλενιστές.

Στην Τουρκία, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν έχουν υποβληθεί σε ποινικές διώξεις με κατασκευασμένες κατηγορίες τρομοκρατίας από το 2014, ως μέρος της άνευ προηγουμένου καταστολής της κυβέρνησης Ερντογάν σε δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους. Πολλοί φυλακίστηκαν και τους επιβλήθηκαν μακροχρόνιες ποινές.

Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί από την κυβέρνηση χωρίς ουσιαστική δικαστική ή διοικητική έρευνα, 4.560 από τους οποίους ήταν δικαστές και εισαγγελείς, και αντικαταστάθηκαν από στελέχη φίλα προσκείμενα στον Ερντογάν. Όπως αναφέρει το Νοrdic Monitor, ως αποτέλεσμα της μαζικής εκκαθάρισης, η τουρκική δικαιοσύνη και οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν γίνει εργαλεία στα χέρια της ισλαμιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν για να τιμωρούν επικριτές, αντιπάλους και διαφωνούντες.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider